donderdag 18 maart 2010

Paspelbandtutorial...doet U het ook zo?

Ziehier het beloofde stappenplan dat mama P hanteert om paspelband tussen tailleband en rok te foefelen.

1.    Leg de paspelband op de onderkant van de goede kant van de tailleband zodat het stiksel van het paspelbandje net op de patroonlijn komt te liggen. Je kan dit makkelijk doen door het paspelbandje 'af te rollen' op de tailleband. Speld de paspelband vast.
 
2.    Stik de paspelband vast. Gebruik daarvoor een 'blind ritsvoetje'. Het paspelbandje past net in de uitsparing van het voetje en zo kunt U mooi de stikking van het paspelbandje overstikken. TRAAG stikken is hier de boodschap.

3.    Rol nu de tailleband met paspel af op de onderrok zodat het stiksel van het paspel/tailleband net op de patroonlijn komt te liggen en speld vast. De goede kanten van de stof liggen naar binnen.

 

 4.    Stik de tailleband aan de rok met het ritsvoetje. Als alles klopt, stikt U precies op het vorige stiksel.
 

5.   Plooi de tailleband naar boven en strijk alles glad.
 


6.   Doet U het ook zo? Heeft U een eenvoudigere manier? Heeft U in de naailes een trucje geleerd? Mama P hoort het graag van U.

Edit 20.03.2010
Mama P kreeg wat vragen over hoe het patroon op de stof werd overgezet. Ziehier de werkwijze:
Speld het patroonpapier vast op de stof en wrijf dan met een krijtje van het patroon weg en dit over alle randen van het patroon...als je het patroonpapier wegneemt, hou je netjes je patroonvorm over.
 

42 opmerkingen:

 1. Ik doe het ook zo, maar ik stik soms meteen door de drie lagen heen. Bij jou gaat het heel netjes!
  Toch geen berichtje over sponsen broekskes?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik stik zelf ook de drie lagen in een keer, maar het ziet er inderdaad wel ietsje netter afgewerkt, dan wanneer ik het doe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. afhankelijk van de soort naad waar ik paspelband tussensteek stik ik het in ofwel 1 keer ofwel 2 keer vast. Een paspelbandje tussen tailleband en rok wordt hier gewoon ineens ertussen gestoken en dan gestikt. Wel meestal met wondertape, zo gaat het rap! Zo gaat dat bij mij, ik doe het puur voor de instant bevrediging :)
  Als de wondertape op is doe ik het soms wel in 2 keer, maar absoluut zonder speldjes, ik heb daar meer last van dan dat ze me helpen!
  Voor paspelband in heftige bochtjes of hoekjes (zoals bv in mijn pied-de-poule kleedje) plak ik 'm eerst met wondertape en dan stik ik 'm vast, daarna sandwichen.

  Volgens mij doede gij da goe zo :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. het mooist is idd op deze manier mor ik ben ook nogal vaak haastig dus oe het meestal in 1 keer

  ik vroeg me wel af wat is die verkleuring op de randen van je stof ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe het ook zoals jij! Maar dan zonder te spelden, ik ben toch een beetje lui ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik doe het op precies dezelfde manier!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je de 3 lagen in één keer stikt, dan zit je met stiksel op de tailleband, of zie ik het mis?

  @Emma en Mona...nee jonk, ge zult nog efkes moeten wachten ;-), kben bezig, 't is bijkans af, maar 'k moet nog knoopkes gaan halen.

  @Jipie, die verkleuringen da's gewoon krijt...de patroonlijnen. Ik wrijf gewoon met krijt over het patroonpapier en als je dat dat weg haalt, heb je de patroonlijnen staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben vooral benieuwd hoe je die zoom er zo duidelijk op zet. Precies met krijt? Tijd voor een volgende handleiding ;-)
  Merci voor deze. Ik stik 'altijd' (ahum) door de drie lagen heen en tot nu toe een proper resultaat maar dit systeem lijkt me nog betrouwbaarder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ah, zo moet dat... goh, ik ben toch nog een bleu'ke zenne!! Vanaf nu doe ik het "your way". Bedankt voor de uitleg. Allé, op naar het volgende rokske... en je stofke van "In den Beer", dat is toch weeral prijs hé, super (zeker als je binnenkort naast een van je dotjes kan lopen met hetzelfde rokje aan!).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit is echt een handleiding waar ik content mee ben!

  Maar dat van dat krijt en dat patroonpapier versta ik niet goed.
  Ik versta wel waar het voor dient, maar niet zo goed hoe je het precies doet.
  En het interesseert me wel, want het lijkt me heel wat tijd uit te sparen :o). Weg met het merken met draad!

  Heel schone rok ook, die je maakte!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En deze tutorial kwam net op tijd, want ik ben dezelfde avond nog begonnen aan mijn rokske met paspelband, volgens uw handleiding en 't ging hééél vlot. En proper ... ik wist niet dat het zo simpel kon zijn. Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 12. aha zo moet dat dus "in 't echt".....
  Ik stikte door 3 lagen heen, met zelfgemaakte paspel (creatief met touw en biais dus)
  goeie tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Och, kunt ge paspelbandjes ook zo in de winkel kopen?
  Uw handleiding is super, ik denk dat ik dit weekend eens een proefrok ga maken uit een oud gordijn ofzo... finetunen en dan the real thing hè :-) Het idee dat ge uw kleerkast zou kunnen vullen met zelfgemaakte rokskes en kleedjes klinkt zó aanlokkelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. lijkt me super. Zelf eerder van ' het malsere ' type en na 1 rokje heb ik het opgegeven. Het lijkt wel of in een luchtballon aanheb en neem van mij aan... het slankt NIET af.
  Dus maak ik maar een patroonloos rokje van zsazsa voor dochterlief
  FeeSter xx

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Janina: ik denk dat mama P wél merkt, jammer genoeg. Ik zie haar merkdraad overal, en omdat ik zelf écht héél graag merk, had ik het gezien. Hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ de dames die het niet zo goed snappen van dat patroonpapier en dat krijt...ik heb een paar foto's bijgeplaatst die het zouden moeten verduidelijken.
  Maar Janina, ik merk nog wel de belangrijke punten zoals de patroonhoeken, de neepkes,...

  @ Annelyse en Ella, laten zien he! En je kan paspel idd kant-en-klaar kopen in de Veritas en de zelfstandige naaiwinkeltjes.
  En Ella, idd super om je kleerkast te kunnen vullen met allemaal toffe en unieke roksks. 't Is echt niet moeilijk.

  @Marie...goed gezien zeg ;-). En ik vind dat eigenlijk ook wel leuk, dat merken. Ik word daar zo rustig van...net als van patronen uit tekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh ja, ik word daar ook super-rustig van, maar ik was dan ook de enige in de naailes vorig jaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zat ik juist op te wachten!! Volgend projectje is bij mij een rokje een beetje in dezelfde stijl, maar met stolpplooi. Wou bij mijn retro-tuniek eigenlijk ook een paspelbandje, maar wist begot niet hoe eraan te beginnen, daarom werd het de (iets lompere) biais-band. Supermooi dat het beleg in een ander stofje is, geeft het net dat ietsje meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Bedankt voor de uitleg! Ik hoop dat het lukt al doende want ik heb nog nooit een rok in elkaar gestoken (zijn in de naailes net begonnen met een A-lijnrokje, en paspel hebben ze in de volgende module pas geoefend als techniek, maar ik gok op geheel andere wijze dan de uwe) Een paspelkoordje maakt een rokje met een wat drukkere print toch wel mooier vind ik.
  Maar heb nog wel twee vraagjes die een beetje los staan van de paspeltutorial… wat is merken? (van die term nog nooit gehoord, maar misschien gebruiken ze in de les een ander woord voor het zelfde)
  En knip jij je patroondelen dan steeds met naadwaarde uit voor je ze op de stof legt/speld, als je zo met krijt wrijft?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Anoniem.
  Met 'merken' bedoelen we bepaalde punten van je patroon op je stof zichtbaar maken door bijvoorbeeld een draadje door de stof te halen of een knipje te geven in de naad. Volgens mij doe jij dat zeker in de naailes, maar wordt een andere term gebruikt.

  Ik teken geen naadwaarde op mijn patronen. Anders kan ik idd dat truukske met het krijt niet toepassen.

  Succes met de rok!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bedankt voor de uitleg!
  Aan merken doen we niet in de naailes. 't Is te zeggen, we knippen het patroon uit, spelden het op de stof, tekenen er naadwaarde rondom (met een stukje zeep, want dat gaat er altijd uit volgens de naaijuf, in tegenstelling tot sommige krijtjes) en knippen dan uit.

  Vervolgens wordt alles rondom het patroon genaaid (grove steken van +-1,5cm lang) dus niet alleen bepaalde punten. zo zien we waar onze naad moet komen (en maar goed ook want ik zou serieus scheef stikken ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @Anoniem...wat jullie doen in de naailes is waarschijnlijk 'driegen'. Al veel van gehoord, nog nooit toegepast.
  Ik teken 1 cm naadwaarde bij en stik op persvoetbreedte (= ong. 1 cm).

  BeantwoordenVerwijderen
 23. mijn vriendje begint aan mijn mentale gezondheid te twijfelen doordat ik al sinds gisteravond loop te kirren over hoe geniaal het overzetten van een patroon met een krijtje werkt... maar het is echt GENIAAL!! bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik hier stoepkrijt voor. Gaat goed zacht over de stof

   Verwijderen
 24. Hallo!
  Mag ik van jou een van bovenstaande foto's gebruiken voor een linkje op mijn blog?
  Hartelijke groet,
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Jouw tutorial maakte mijn A-lijntje helemaal af! Thx!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. @Bengeltjes, super! Het is heel leuk geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hallo,
  ik ben een rasechte beginner en ik wil me zo graag wagen aan een leuk dekentje voor m'n zoontje. Aan de ene kant katoentje met uiltjes en aan de andere kant een lekker zacht fleeceke met daartussen paspelband. Nu heb ik wel nog een paar vraagjes hieromtrent...

  1) moet ik m'n paspelband wassen voor ik het tussen m'n stofjes bevestig? (katoentje is gewassen, fleece krimpt niet volgens stoffenmadam)

  2) moet ik de "zelfkanten" eerst omvouwen tot een naadje of mag ik daar meteen m'n paspelbandje aan bevestigen???

  ik denk dat dit voorlopig nog zowat m'n twijfels zijn... voor de rest ken ik bijna dit stappenplan hierboven vanbuiten :) BEDANKT DAARVOOR!! Lekker duidelijk uitgelegd!

  Silke

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Hoi Sewing Silly,

  Paspel wassen doe ik nooit. En nog nooit problemen mee gehad.

  De stofkanten moet je niet eerst omvouwen. Je mag je paspel rechstreeks aan de stofkant leggen. Die verdwijnt dan later toch in naad.

  Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Super! Bedankt voor de info. Ik vindt het trouwens een heel leuk stofje, is ze ook ergens te vinden in één of andere webshop. Weet je de ontwerper toevallig?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. @Beth, dat is een stofke van bij 'In Den Beer'...spijtig genoeg uitgeput.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Bedankt voor jeuitleg van de paspelband.
  Hier was iknet naar op zoek.
  Ik denk dat ik zo het patroon ga tekenen en er maar een ga proberen.
  Oja, je hebt er een volger bij.

  groetjes Bloemar

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Dit is echt een handige tutorial!
  Bedankt,
  Ik denk dat ik het vanmiddag eens probeer

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ik heb paspelband dat een stuk dikker is dan ik hierboven zie. Ik kan niet een blind ritsvoetje gebruiken, moet ik dan een gewoon ritsvoetje gebruiken?
  Alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Barbara, dan zou ik idd een gewoon ritsvoetje gebruiken. Of een koordvoetje (mocht je dat hebbben).

   Verwijderen
 34. Hoihoi,
  Beetje erg veel later, maar ben nog niet zo lang bezig met mn naaimachientje en was aan t zoeken naar een manier om t paspel er mooi tussen te krijgen. dank voor de heldere uitleg!

  Wel heb ik nog een vraagje..Ik zie dat de tailleband nog plat ligt..Mij lukt t niet een goede manier te bedenken hoe ik dit mooi kan dichtmaken (zodat t rokje dus echt rok wordt)..Paspel zit dan heel raar.. Kun je me daar toevallig een uitleg over geven of heb je dat al ergens op je site uitgelegd? Hoop het, want heb zat ideeen voor leuke zomerrokjes voor mn dochtertje, maar zoals ik t deed ziet het er eigenlijk niet zo fraai uit..

  Groetjes Melanie

  BeantwoordenVerwijderen