donderdag 11 maart 2010

De opgewaardeerde proefrok

Twee van de drie meisjes hebben al iets 'nieuws' en 'handgemaakt' in hun kleerkast hangen. Janne wil een zwierkleedje, maar vond in de stoffenkast van mama P geen gepast stofje...dat project werd dus uitgesteld. 
En zo was er opeens tijd om iets voor mama P zelf te maken. Na het fiasco van de Knipmode stolpplooi rok (wegens verkeerde stofkeuze veels te groot en geen beetje goestig om hem in te nemen) heeft het lang geduurd eer mama P nog aan iets voor haarzelf wou beginnen. Maar met de lente in gedachten en al die prachtige zomerrokjes en -kleedjes die overal in blogland van onder de naaimachine rollen, kon het niet langer uitgesteld worden. 

Als U dat kan, kan ondergetekende dat ook en zo werd een plan uitgebroed voor een A-lijn rokje.
De bewuste stolpplooirok werd nog eens gepast bij Bombombilla en die bleek uiteindelijk wel goed te zitten. Daarom werd van die tailleband uitgegaan. En eigenlijk werd gans dat patroon gebruikt: de achterrok in zijn totaliteit (met plooikes) en bij de voorrok werden de stolplooi en de zakken geëlimineerd. Zo simpel is dat om een patroon te maken voor een A-lijntje.


U weet het ondertussen wel al: mama P heeft een heilige angst om in stofkes te snijden zonder de garantie van een foutloze afloop. Vooral die unieke, retro stofkes waarvan een extra meterke gaan halen geen optie is. Een proefversie drong zich dan ook weer op in goedkope stof en paspel die dees madam nog in haar kast vond.
En allé, die proefversie valt uiteindelijk best wel te pruimen (alleen een beetje aan de korte kant) en hangt nu dus in de kleerkast van mama P te wachten op een aanvaardbare temperatuur.

Fantastisch, mama P heeft nu dus een patroon voor een rokske dat als gegoten zit. Dat wordt hier de komende weken bandwerk!
Bij het volgende rokje zal ondergetekende eens uiteendoen hoe zij die paspel tussen tailleband en rok stikt. Want dat is hier een serieuze torn-marathon geweest om dat wit dingske er tussen te krijgen.  

26 opmerkingen:

 1. Awel se, dat staat dus ook op mijn lijstje voor héél binnenkort. En ik ging het op net dezelfde manier aanpakken, aangezien het patroon met stolpplooi hier al getekend én geknipt klaar ligt!!

  Heel mooi trouwens in dat hel blauw met witte paspel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi hoor! Leuk kleurtje :-) En dat zien er ook leuke laarzen uit, ben volop naar zoiets op zoek. Van welk merk zijn ze (winkel?)?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dus daarop was je aan het sukkelen gisteren, maar zeg, het is echt heel mooi geworden hoor! Blauw en wit is zo een mooi kleurencombinatie hé. Ik ben in de naailes ook dat knipmode rokje aan het maken, kga dan ook proberen om een gewoon a-lijntje te maken, merci voor de tip! Hihi, ik maak hier ook altijd proefrokjes om dezelfde reden :-) (maar alleen zijn die van mij niet zo goe gelukt!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. aan de korte kant, maar neen, 't is perfect, alleen, heuh... misschien eerst strijken voor je aan een fotoshoot begint, zo'n kreuk vanachter... ;) nee, mooie rok!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ruilen met euh...euh... iets... van papier? Ne foto?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Needle work en Liesel, het is echt een perfect patroontje daarvoor!

  @Sew An, ben moeten gaan zien op de doos zu: de laarzen zijn van Felmini vintage. Ze komen van die schoenwinkel aan de Kouter in Gent. Maar daar zijdt gij niet veel mee he. Ik heb ze vorig jaar in Antwerpen ook zien staan in 'West-End' op de Meir.

  @Vermiljoen...een foto zonder spiegel he meiske! Dat telt toch ook?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo een tof rokske!
  En helemaal niet te kort, vind ik, ideaal!

  Echt leuk leuk leuk!

  Op naar het bandwerk!
  En naar de paspeluitleg. Die ga ik zo in tienvoud afdrukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super rokske! En helemaal niet te kort, het staat u goed (voor zover ik dat kan zien op de foto tenminste). Ik ben ook zeer geïnteresseerd in die paspel-uitleg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het een mooi modelletje voor jou.
  Ik ken niks van stikken, maar persoonlijk zou ik de onderste naad wat langer laten, dit geeft zo nogal een beetje ineen getrokken effect. Maar misschien is het beter als het gestreken is? ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 10. heel leuk
  en ik vind het ook niet te kort, komt mooi in tmidden van je knie uit, tenzij je heeel lang bent en je lengte wat wilt breken door een rok onder de knie zou ik het niet langer laten uitkomen
  gelijk mijn moeder zegt : met een rok onder de knie lijk je al rap op moeder doka ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Typisch wij mama's, niet... altijd maar dingen voor onze kindjes maken! Maar het rokje voor jezelf is tof, echt tof!! Ik wil dat patroontje ook wel eens (weet niet goed hoe ik voor mezelf taillebandje moet meten (hoogte) en moeten daar van die "darts" in? en zo ja waar dan juist (ik zie dat je dit wel doet voor het onderste deel van het rokje). Paspeltje is toch altijd mooi hé! Lengte vind ik prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ik heb onlagngs ook een rokje gemaakt in krak dezelfde stof, ook A-lijn en paspelbandje, maar MET stolpplooi :-) Spijtig genoeg valt het wat te klein uit. Waar ik dikke miserie mee gehad heb, was de ritssluiting mooi stikken daar waar het paspelbandje zit...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tof!
  Ik wacht vol spanning op de uitleg van de paspelband :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuke rok, leuke kleur, helemaal klaar voor de lente :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Marleen, ge hebt volkomen gelijk. Maar ik kon niet anders, had niets meer over om om te boorden...met andere woorden; de rok is echt te kort. Het patroontje wordt dus verlengd voor de volgende versie.

  @Jipie, moeder doka? Hum, nog nooit gehoord. Familie?

  @Ilse, die rits viel bij mij echt goed mee. Ge ziet ze echt niet zitten (mirakel mirakel)

  En den uitleg van de paspelband komt er aan...hopelijk nog deze week.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi! Ik wil ook een zelfgemaakt rokje! Ik herken het, van dat knippen in de mooie stofjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. héél schoon, ik wacht ook wel op de uitleg met de paspelband. (en ik vind je botten ook super)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Schoon rokske!Laat maar rolln die band.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Schoon rokske!Laat maar rolln die band.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. evengoed...wauw, mijn geduld laat proefprobeersels maar zelden toe. Dus proefrok mag best niet-proefrok worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Waaw, dit rokje is echt super mooi. Maal jij er ook voor andere mensen om ze daarna te verkopen?
  Groetjes Lore

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @Lore, ik maak dingen voor familie en vrienden maar om te 'verkopen'...daar ontbreekt de tijd mij voor.
  Maar hou Van Katoen in de gaten!

  BeantwoordenVerwijderen