dinsdag 17 augustus 2010

Stoverij met rode ajuinen à la Piet

De diepvries ten huize P raakt weer stillekes aan vol met lekkere, zelfbereide gerechten...dit om de eerste schoolmaanden te 'overleven'.
Eén van die gerechten is stoverij. à la Piet Huysentruyt. Van in den tijd van Mimi. En lekker dat dat is!
Papa P is meer aanhanger van de klassieke pittige stoverij met mosterd, waarvan je hier een recept kan vinden. Mama P houdt meer van deze variant.

NODIG voor 2 volwassen, 3 mini's en één invriesportie:
2 kg rundskarbonaden, stoofvleeskruiden, 6 à 7  rode uien, vloeiende bloem, 4 el balsamicoazijn,  2 takjes tijm, 2 à 3 laurierblaadjes, 2 donkere Leffes, 400 ml rundsfond

TE VOLGEN SCENARIO:
 1. snij de uien fijn en stoof ze aan
 2. bak ondertussen de rundskarbonaden (voeg hier de stoofvleeskruiden bij of gewoon pezo kan ook) kort aan tot ze mooi bruin zijn en voeg ze dan bij de reeds warme uien (dit moet je in verschillende pannen of verschillende sessies doen gezien de omvang van de hoeveelheid vlees). Het is belangrijk om het vlees niet meer te laten afkoelen, om taai vlees te voorkomen.
 3. roer ui en karbonaden door mekaar en voeg een paar stevige lepels vloeiende bloem toe (zorgt voor de binding van de saus), roer alles goed door en laat wat aanbakken om bloemsmaak te vermijden
 4. blus de pan van de rundskarbonaden met de donkere Leffes en de rundsfond en giet het warme mengsel dan bij de karbonaden/ui
 5. voeg 4 el balsamicoazijn, laurierblaadjes en tijm toe
 6. laat het geheel opkoken en laat daarna een uur tot anderhalf uur traagjes verder sudderen op een licht vuurtje
 7. indien nodig kan de saus nog gebonden worden met maizena express
 8. serveren met een lekker slaatje, frietjes en mayonaise
 9. en een lekker fris pintje deze keer
 10. smakelijk!
En waarschijnlijk kunt U allemaal wel een goed potje stoverij klaarmaken. Alsook ballekes of ratatouille. Maar laat mama P toe hier, op haar eigenste blog, haar receptjes te bundelen.

7 opmerkingen:

 1. Ik ben niet zo een stoverijfan, maar deze ga ik toch eens proberen, denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vloeiende bloem...? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Het ziet er wel heerlijk heerlijk jammie jammie uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super! Ik heb al heel lang zin om eens stoverij te maken maar omdat ik geen snelkookpan heb, stelde ik het steeds maar uit. Met dit recept ga ik er eens aan beginnen :-) Merci!

  @Wiek Vloeiende bloem is gezeefde bloem om sauzen mee te maken, vindt je bij de maizena en bloem in de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. en hoe komt dat dat gij zo aan de kook zijt de laatste tijd? toch geen 'cravings' voor één of andere duistere reden... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jij bent mijn Heldin-van-de-Week !! Ik wou al zo lang eens stoverij maken (dat had ik, geloof het of niet, nog nooit geprobeerd) en dankzij jouw post, kreeg ik courage ... Ik heb dus deze week een heerlijke stoverij geproduceerd !! Meneer Frutsel was zeer blij verbaasd en ik lekker trots :-))) Het smaakte heerlijk en 't is voor herhaling vatbaar. Hehe :-)

  BeantwoordenVerwijderen