maandag 16 augustus 2010

Ballekes in tomatensaus

Het lievelingsgerecht van mama P kent U al. Dat van Janne krijgt U nu voorgeschoteld:

Mmmmm...ballekes in tomatensaus. Daar hebt U nu ook zin in hé.

NODIG voor 2 volwassen, 3 mini's en ongeveer twee invriesporties:
3 kg gehakt, 4 eieren, pezo, nootmuskaat, paneermeel, 4 lookteentjes, 6 ajuinen, 2,5 kg tomaten, paprikapoeder, groentenbouillon

TE VOLGEN SCENARIO voor de ballekes:
  1. meng het gehakt met de eieren, pezo en de nootmuskaat
  2. voeg paneermeel toe tot het gehakt weer vast is
  3. soms worden onder het gehakt kleine stukjes paprika of courgette gemengd, maar dat wordt door de minipolkadotjes niet zo geapprecieerd
  4. rol ballekes in je handen en rol die vervolgens eens door de bloem
  5. kook de ballekes gaar in een ruime hoeveelheid water met een paar bouillonblokjes in
TE VOLGEN SCENARIO voor de saus:
  1. was de tomaten en snij ze in ongeveer 8 stukken
  2. snij de lookteentjes en uien fijn en stoof ze aan in olijfolie
  3. voeg paprikapoeder toe aan de uien/look en meng goed
  4. voeg de tomaten toe en stoof ze gaar
  5. voeg pezo toe en een paar kuipjes groentenbouillon
  6. laat een beetje verder pruttelen tot de tomaten uiteenvallen
  7. mixen of niet, aan U de keus
  8. binden of niet, aan U de keus
  9. voeg de saus bij de ballekes
  10. serveren met puree of patatjes (volgens papa P met frieten...bwék)
  11. smakelijk!

Heeft U nog gerechten die je makkelijk kan invriezen? Laat maar komen!

15 opmerkingen:

  1. Mmmm ziet er heerlijk uit!
    Zeg jij bwèk tegen frieten? Allez zeg!

    Wat ook gemakkelijk ingevrozen kan worden is drie-op-één (of heten duvel zoals ze dat noemen).

    Ik heb je trouwens een award gegeven op mijn blog. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoiets gaat er hier ook goed in :)
    Smullen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wuk Tess? Heten Duvel...nog nooit van gehoord. Dat vraagt om meer uitleg.
    En neen...ik zeg geen bwék tegen frieten, maar wel tegen de combinatie frieten - ballekes in tomatensaus.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kind naar mijn hart! Ook hier lievelingskost.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook hier een lievelingsgerechtje, en het leuke is dat je er een persoonlijke toets aan kan geven.Hier een receptje om in te vriezen: kook broccoli beetgaar, snij er tomaten bij in partjes, doe er gebaken spekjes bij(gerookte zalm kan ook) Doe er een licht kaassausje over.In de oven laten gatineren.Ik maak twee ovenschotels en vries er eentje in.Serveren met puree.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is nu eens een gerecht waarvan ik mij niet kan herinneren dat ik dat thuis voorgeschoteld kreeg. Ik ken het wel, hoor, maar vind dat niet zo lekker (van die ene keer dat ik dat eens elders heb gegeten). En als ik het zou eten, dan toch liever zonder patatten, maar gewoon met een boterham. :)

    Kleine ballekes in tomatensaus verschijnt hier regelmatig op mijn boterham. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Brrrr.. wij - in de Kempen -eten frikadellebollen met kriekjes. Zo heb ik ze nog nooit gegeten. Smakelijk!
    anne

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ah oef! Maar frieten doordrenkt met saus moet ik ook niet hebben hoor.

    Drie- op-één is een wondergerecht dat iedereen lust. Onderaan een laag gebakken gehakt, daartussen een heerlijke laag appelmoes, bovenaan een verrukkelijke laag puree en om af te sluiten paneermeel met een klein beetje boter voor een knapperige kort. Laten sudderen in de oven tot het er klaar uitziet (maw, ik weet niet precies hoe lang). Kan je heel gemakkelijk opnieuw opwarmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh Tess...Ideaal kinnekeseten. Dat gaan die van mij graag eten!

    Licht...pezo ofte peper en zout.

    En allé zo raar dat niet elke Vlaming dat kent. Is dat nu typisch Westvlaams?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Tja, nadenken over recepten die ook in de diepvries kunnen, doet me keihard denken aan het einde van de vakantie, aan school en aan drukke drukke drukke weekdagen. Ik schuif die post nog eventjes voor me uit, dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mjam, wat ziet dat er heerlijk uit. Dat ga ik echt een keer maken. Wat voor soort gehakt moet het zijn, of maakt dat niet uit?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Gosh! I'm starving! Would love some ballekes in tomatensaus! Mmmmmmmmmmm!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mmm, ziet er echt lekker uit! Dat ga ik ook eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. pezo... ik dacht al dat ik te lang in het buitenland woonde en een nieuw ingrediënt die de Vlaamse huisvrouw in huis moet hebben niet kende... maar nu is't me duidelijk sè... dit maak ik zeker klaar voor mijn bloedjes de eerstkomende weken in Dublin!

    BeantwoordenVerwijderen