maandag 24 mei 2010

Van stresskleed naar schoon kleedske in 4 dagen


Een kleedske voor zichzelf, dat was niet wat mama P in gedachten had voor het prachtige tricot stofje dat ze kocht bij Vermiljoen. Het was bedoeld voor Janne. Maar hé, zo af en toe mag een moeder ook eens aan zichzelf denken, niet?

In de Bib ging mama P in de naaiboekskes op zoek naar een geschikt patroon. Dat werd gevonden in de Knipmode van mei 2009. Een patroon met 1 bolleke...makkelijker kan niet volgens de Knipmode, dus werd vol (goede) (over)moed met dit project gestart.

De eerste stap bestond erin nuttige tips en info te verzamelen omtrent het werken met tricot. Ooit had mama P al eens, zonder noemenswaardige problemen, met tricot gewerkt. Maar daar was precies niet veel van blijven hangen, behalve dat tricotnaden met een stretchsteek en stretchnaald dienen genaaid te worden.
Maar meer dan dat hoeft U eigenlijk ook niet te weten.
Het in mekaar steken van de jurk ging heel vlotjes. Zonder noemenswaardige problemen. Bij het passen van het kleedske verdween het 'hallelujah' gevoel  echter meteen...veels te groot was dat ding namelijk. Alle zijnaden werden minstens nog drie centimeter ingenomen. In het vervolg wordt een tricot jurk hier dus in een maatje  of twee kleiner gemaakt, dan de maattabel voorschrijft.
Enfin...na heel wat vloeken (het kleed werd daarom door Stien gedoopt tot 'stresskleed') en blazen, mag het resultaat er wel zijn. Dit wordt een jurkje dat van het wasrek naar het lijf gaat.

Voor het afwerken van de zomen aan de mouwen en onderkant heeft mama P voor u nog een tip: de jersey tweelingnaald. Deze geeft vanbuiten twee evenwijdige stiksels naast mekaar en langs de binnenkant een soort zigzagsteek. De zomen werden dus gewoon omgestreken, gestikt op 2 cm en de rest van de stof werd gewoon afgeknipt. Easy peasy.

Van het stofoverschotje werd nog vlug een haarband gemaakt, een cadeautje voor een vriendinnetje van Stien.

34 opmerkingen:

 1. Heel mooi! Blij dat het toch gelukt is met dat tricot. En een goeie tip van die jersey tweelingnaald. Blij het bestuderen van kledingstukken had ik mij al afgevraagd hoe ze dat doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooi !!

  tweelingnaalden zijn bij tricot een must, alleen jammer dat ze nogal rap breken , zelf ben ik superblij met een overlock voor tricot toch nog het mooiste resultaat en het minste kans op het plots verlengen van de stof ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij is gewoonweg prachtig! Nu ik het kleedje in 't boekske zie, valt mijn frank dat er op de naailes ook iemand dit model heeft gemaakt. Maar 't stofke doet toch veel hoor. Dat van jou is véééél mooier!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Martine..Gentbrugge24 mei 2010 om 12:54

  Heel mooi,ook 't stofke.
  Niet plezant als het patroon niet overeen komt met je maat,mijn goesting is dan al ver over.
  Als ik je kleedje zie wil ik dat ook maken,heb het patroon ook ,denk ik maar ben geen kleedjes/rokjes mens.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wauw!!! heel mooi!!
  tweelingnaalden zijn leuk om mee te werken maar bij mij breken die zo vlug.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maar kijk zie! Zo mooi gelukt!!! Ik ga dus mijn tweelingnaald bovenhalen en dan mijn tricotprojecten afwerken. Merci voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Superschoon!!!! En die tweelingnaald, da's een goei uitvinding...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goegedaan! 't Leven is aan de doorzetters hé. Schoon kleed!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jij bent zo stilaan wel echt een meester-kleding-maakster aan het worden. Alweer prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hguh? Waar is je hoofd?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Amai zo schoon! Ik ben momenteel ook bezig met een jurkje van tricotstof maar van mij verloopt het precies wat moeizamer.
  Goeie stofkeuze ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. SUPER!!!! Zowel stof als model! Tricot is zo'n tricky stofke, ik zou er niet eens aan durven beginnen, maar wat doet mama P? Gewoon een beetje research verrichten en eraan beginnen. Respect!

  Ik heb trouwen net hetzelfde voor met een patroon uit de Knipmode: tentzeil in plaats van schoon aansluitend kledingstuk. 't Is nochtans met het patroon voor maatje 36 gemaakt, maar ik heb het gevoel dat ik ne 32 heb in die Knipmode-tabellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi kleedje, knap gedaan!
  En heel wat mooier dan dat van de Knipmode!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ja, tricot mag je idd standaard een aantal maatjes kleiner. Maar, jee!!! de stress waard, wat mooi!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. en ik vind een overlock voor tricot een echte must, ge moet maar bij mij komen locken als je wil!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. oh wauw! wat een beeldig resultaat! En idd, stoeme stoeme knip! Ik heb ook geen goesting om nog iets te maken uit de Knip na mijn vorig avontuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh zo schoon! Deze versie met bedrukte tricot vind ik mooier dan mijn effen versie. Ik hou geen rekening met de maten: meet mezelf en kijk dan met welke maat dit overeenkomt op het patroon. Voor tricot tel ik maar de de helft van de naadwaarde erbij.
  En idd: van het wasrek gaat ie gewoon weer aan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. schiiiiiiiiiiiiiitterend! Heel mooi weeral eens een mega-stofje. Ik heb ook zo'n tricotnaald liggen maar euh... 'k weet niet niet goed hoe ik hem moet gebruiken (moet je een tweede bobijntje hebben en waar zet je dat dan op? oei oei, ja, ik ben nog steeds een bleu'ke!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. wawn echt schoon!
  Kanp gedaan, en het staat u echt zo schoon...
  Ik zou er zelf nooit vanzelevens aan durven beginnen, en al zeker niet met zo'n schoon stof. Ik kan mij jouw stress dan ook al levendig inbeelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Supermooi! Een kleedje voor volgend feestweekend misschien?
  Heb ook tricot besteld voor enkele projectjes; ik kom dan wel eens op de les bij jou!
  Heb ook net het kleedje voor Lotte uit de Knippie af: wat bleek...nog te breed voor Saar. Heb dan maar de breedte wat aangepast en nu is het in de breedte passend mini-model voor Saar. Na meting blijkt Lotte tussen 80 en 92 te laveren, Saar tussen 92 en 116 en Noor tussen 92 en 104. Help?!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. hoi,
  ik heb ook al gemerkt dat die maten veels te groot zijn vr tricotkleedjes id knipmode. prachtig stofje gekozen trouwens. Ik vind dat altijd zo moeilijk inschatten op zo'n klein prentje op een site. hmmm, misschien moet ik ook maar es zo'n tweelingnaald proberen dan... ik deed het tot hiertoe maar gewoon rechtdoor... :-S

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik heb net hetzelfde kleedje gemaakt! Eerst super enthousiast... tot ik het aandeed! circustent...
  gelukkig bleek ik toen zwanger en heb het toch nog even kunnen gebruiken! Nu is het ook overal ingenomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mooi! !
  Al die leuke rokjes en jurkjes fleuren een mens toch op. Ik zal precies eens de overstap moeten maken, tot nog toe was ik nogal een jeans-mama. Een jurkje voor de dochter is in de maak, misschien moet ik me toch eens aan een exemplaar voor mezelf wagen?
  PS. Die laarzen eronder zijn bééldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. @Oontje...ik peins niet dat ze dat bij kledingsstukken uit de winkel met een tweelingnaald doen. Dat zal wel met een overlock of zoiets zijn.

  @Jipie...daar ga ik nog lang mogen op wachten vrees ik, zo'n overlock. Toch kostelijk he.
  Ik heb precies geluk gehad dat mijn tweelingnaald niet gebroken is, als ik zo de reacties lees. Pfieuw!

  @An, 't stofke doet idd veel. Effen stofkes zijn ook niet voor mij vrees ik...een drukke print leidt de aandacht toch wat meer af.

  @Emma/Mona...al klaar? ;)

  @Eloleo...zo'n compliment van de meesteres-tassen-maakster! Merci zeg!

  @Bombilla, komt ge helpen zoeken?

  @Ella, 't heeft toch ook lang geduurd eer ik aan tricot wou beginnen en nu vraag ik mij af waarom. Benieuwd hoe jouw creatie er zal uit zien!

  @Vermiljoen...merci, "k zal 't onthouden. OM de binnenkant properkes te krijgen is dat idd wel een must he.

  @Prutsen, ah zo doet gij dat...wat een goed idee zeg!

  @Annelies, but yes...voor het feest. Dezelfde tricot gekocht?

  @Hanne, raar he...exact hetzelfde.

  @LittleHome...ik ben echt een kleedjesmens geworden de laatste twee jaar. Eens proberen he!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. ooh, amai, dat is echt KEI schoon geworden!
  Ik moet u uw patroon nog, he. Heb al geknipt in oefenstof. Snel nog de tekst overnemen en dan steek ik het binnen. Ben eens benieuwd hoeveel stress het mij gaat opleveren!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik heb net iets doorgelijks besteld maar dit is natuurlijk veel leuker. Zelf zo'n mooie jurk maken. Heel erg mooi en vooral knap gedaan!
  Groetjes Michaja

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Bij Ikea Utrecht: polkadotstof `met grote polkadots' voor 1 euri per meter!

  gr. marti

  BeantwoordenVerwijderen
 28. I love that model, could you letme know where you have found the pattern because I can t understand your language....sorry and many thanks!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I found it in a dutch pattern magazine: Knipmode (http://www.knipmode.nl/)

   Verwijderen