vrijdag 29 januari 2010

Rokske voor een boezemvriendin

Janne heeft een boezemvriendin. Al van hun allereerste schooldag zijn zij en E onafscheidelijk. Samen zijn ze sterk en giechelen en lachen ze wat af. 
De jonge deerne in kwestie wordt 6 en Janne mag gaan meevieren. Mama P sprak met de mama van E af om haar een rokje te maken. Het werd opnieuw de Market Skirt van Dana en Janne stond erop dat die in de lievelingskleur van E, rood, zou gemaakt worden.
 

Zowel Janne als E zijn van het lange, gestroomlijnde type: geen grammetje vet te bespeuren. Een 'pannelatte' noemden ze dat in West-Vlaanderen.
Aan de breedte van de verschillende panden moest dus niets veranderd worden. De lengte van het middelste pand en onderste pand werden wel  verlengd met respectievelijk 7 en 2 cm. Achteraf bekeken zou het misschien beter zijn om dan ook de zakjes wat langer te maken.

De onzekerheid om zelfgemaakte knutsels af te geven aan derden gaf ontstaan aan de noodzaak nog een extraatje in het pakje te stoppen...eentje om lange autoritten naar de zon wat draaglijker te maken.

22 opmerkingen:

 1. amai zo schoon! twordt tijd dat ik eens leer kleren maken, en wat een leuk Wallly boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi!
  En ik vind die zakskes precies goed hoor! Groter zou misschien te veel wit zijn denk ik. Niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waw, dat is écht een héél mooi rokske. En die zakjes, mij lijken ze precies goed!
  Mooi stofke ook!!

  De market skirt staat hier ook op het lijstje, maar het schrikt me nog een beetje af,...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel schoon! Ze zal content zijn. En gij hebt dat ook... ik koop ook altijd nog iets extra voor 't geval ze niet zo enthousiast zouden zijn met mijn selfmade stuff.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat rokje zet ik nu ook op mijn to-do lijstje. Echt mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. schoon rokje, beetje retro ook hé. Schoon stofke ook trouwens

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel erg mooi, is dat geworden!
  Superschoon stofke, waar heb je het gevonden?

  De zakjes vind ik ook ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Tiene: Wally is geweldig he! Ik kan er mij ook wel even mee bezighouden.

  @Needle work, je moet geen schrik hebben. Met de tutorial erbij is hij echt heel makkelijk te maken!

  @Janina: kijk hier eens...spotgoedkoop aan huis geleverd:

  http://cgi.benl.ebay.be/VINTAGE-RED-COTTON-DRESS-SKIRT-FABRIC-WHITE-DAISY-DOT_W0QQitemZ300391397267QQcmdZViewItemQQptZUK_Crafts_Fabric_Textiles_SM?hash=item45f0b8f793

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi mama Polkadot,
  Ik ben het zusje van Oliver en schoonzusje van Annelies, zij zette mij aan om op jullie blogs te piepen en ik heb me ineens ingeschreven voor naailessen en sta te popelen om vanalles te maken (ook hier 4 vrouwtjes in huis, dus er zal wat afgenaaid worden). Ik zou graag het rokje maken voor Babette, maar weet niet goed hoe groot ik de stof voor haar moet nemen... ze is zo'n 115groot, en niet echt een "pannelatte" maar ook zeker geen mollig patatje. Kan jij mij helpen? Alvast dikke dankjewel voor al jullie tips, leuke ideetjes en leesvoer. Een uitstap naar stoffenspektakel staat al in de agenda voor mijn eerste bezoek aan België want hier in Dublin is er niet al te veel te vinden van leuke stofjes...
  Take care,
  Rebecca

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Maar zo schoon!! Die onzekerheid is nergens voor nodig. Prima werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Och, zooooooooo schoon! Maak die rok maar vlug ook voor Janne, ze staat er schitterend mee (en dan kunnen zij en E in hetzelfde rokje over de speelplaats lopen...)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Rebecca...zo tof dat je hier terecht gekomen bent! Ik had al op je blog gezien (jaja...ik volg jullie avonturen ook) dat de naaimicrobe je te pakken heeft. Ge gaat uw tijd goed kunnen vullen met al dat vrouwelijk schoon in huis!

  Hou oud is Babette? Iets zoals Janne dacht ik? Op de site van Dana staat heel goed uitgelegd (ergens onderaan) hoe je de maten kan aanpassen. Je moet gewoon de taille meten (dit is de lengte van je elastiek) en dan volgende verhoudingen respecteren (zie ook tutorial van Dana):

  Waistband fabric length to elastic length - 1.5 to 1
  Skirt fabric length to elastic length - 2.5 to 1
  Hem fabric length to elastic length - 3 to 1

  Wat de lengte betreft...die heb ik gewoon op goed geluk aangepast...maar ik had natuurlijk al Roos haar rokje om me wat op te baseren he. Ik zou eigenlijk niet weten hoe groot Janne is...morgen onder de meetlat dus!
  Enfin, gewoon proberen dat rokje! En mail maar als je vragen hebt!

  Stoffenspektakel moet je zeker doen! Toffe stofkes kunt ge ook online kopen hoor...webshops bij de vleet!

  Succes met je eerste stappen in naailand! En vooral, veel leute!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooi rokje! Ze zal er heel blij mee geweest zijn! En dat boekje van Wally erbij :), die zijn zo leuk, al vraag ik mij waarom het in elke taal Waldo is behalve in het Nederlands :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Waarom hebben we altijd schrik om onze zelf gemaakte dingen kado te doen? Rokje is toch super!!
  Ik twijfel ook altijd zene. We hebben het zelfgemaakt, het is persoonlijk, en ga zo maar door ... daar kan toch niets aan tippen! ofwel?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja het blijft altijd leuk, de market skirt. Ik ben net weer bezig met nog eentje voor Kobus.
  Ik vind dat je hardstikke trots mag zijn op deze. En het stofje is schattig.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. dankjewel voor je tipjes... ik had geen geduld (ja heb de microbe te pakken) en ben maar ineens beginnen knippen en stikken... Babette's eerst Market Skirt is bijna af. Ik heb de elastiek heel wat korter moeten maken dan in de tutorial (en ik die dacht dat Babette geen pannelatte was!)want het rokje viel van haar poepje af. Het is mijn eerste proefstukje, ziet er absoluut niet perfect uit, maar ik ben niet ontevreden met het eerste resultaat (moet wel nog bijpassende knoopjes zoeken en stuur je dan wel eens een fotootje). Er volgen zeker nog veeeeeeeeeeeel rokjes want ik heb echt wel "leute" met mijn nieuwe hobby! Zoals iedereen hierboven wil ik je ook nog zeggen dat het jouwe (trouwens ook dat van klein polkadotje met de mooie bloemetjesstof) echt prachtexamplaartjes zijn!! Ferm!
  Ik bestelde ondertussen al stof bij http://www.fabricrehab.co.uk maar als je de stofjes kan zien en voelen is het toch nog anders denk ik. Ik kreeg ook nog adressen door van een vriendin van een outlet in Kapellen en in St. Niklaas waar ze stof van vorige collecties verkopen (oa van Filou&friends)voor leuke prijsjes.
  de Modecoupon: http://www.modecoupon-stniklaas.be/ , Heistraat 92 in St-NIklaas en ook Hoogboomsteenweg 35, 2950 kapellen.
  En wat onze blog betreft... je minder boeiend dat het vorige jaar,... maar toch leuk dat je af en toe ook eens piept!
  Rxx

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Echt zo mooi hé! Kan niet langer wachten tegen dat die kleine hier kan staan! 't is niet zo heel moeilijk zeker? Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Kom hier voor het eerst en stuit meteen op een ontzettend leuk rokje. Denk dat ik die tutorial maar eens ga opzoeken en hem voor mijn meisjes ga proberen te maken. Ben wel met de naaimachine actief maar heb me nog niet aan kleding gewaagd. Is het een moeilijk rokje om te maken voor iemand die dat nog nooit gedaan heeft?
  Groetjes Michaja

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Michaja en Liesel...echt niet moeilijk. De handleiding met veel foto's is echt superduidelijk!

  BeantwoordenVerwijderen