woensdag 29 december 2010

Opkuis en recyclage

Binnenkort krijgt Janne een eigen kamer. Het is één van de 10 in 11-projectjes.
Tot nu toe slapen de twee grote zussen samen, maar ze zijn er stillekesaan aan toe om een eigen plekje te hebben. Weg met de speelkamer dus. Die speelkamer waar mijn stofkast staat. En een grote zak vol oude, kapotte of bevlekte kleren. De eerste stap naar Jannes kamer was dan ook het opruimen van die stoffenhoop.
Ik was een uurtje of drie zoet met het verknippen van hemden, broeken en rokken. Dat bracht mij een ruime oogst knopen, ritsen, elastieken en stofkes op.
Recyclage stofhoop

Stofkes die ideaal zijn om te gebruiken als voering voor bijvoorbeeld ritstasjes.
Piramidetasjes en ritszakje
Piramidetasjes met gerecycleerden interieur

Ik volgde voor de piramideritstasjes deze handleiding waar Eloleo onlangs mee kwam aanzetten. Sofilles heeft ook een geweldige tutorial hiervoor, maar ik vond die van Eloleo met die flapkes aan de rits mooier. Alleen slaag ik er maar niet in om dat bovenste flapke deftig in de naad te laten overgaan. Boehoe. 
Die flapkes waren ook de reden waarom ik voor het ritstasje deze werkwijze volgde...met dezelfde hindernis. Ik snap niets van die hoekjesafwerking.
Maar niet getreurd, ik contacteerde een hulplijn en er is hulp onderweg.

18 opmerkingen:

 1. Ik had hetzelfde probleem met die ritstasjes, ge moet zoiets doen met die voering als ge het samen stikt, maar ik weet begot niet wat! Laat je het me weten als je hulplijn gearriveerd is :-)
  Leuke tasjes! En ik ben zo benieuwd naar haar kamertje, wanneer gaat het af zijn? Wat doe je dan met hun speelgoed? Is een speelkamer eigenlijk nodig in een huishouden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wilde mijn volgende ritstasje ook maken met zo'n mooie afgewerkte rits,... Maar dat lijkt niet zo simpel als het eruit ziet, zo blijkt,... Tips en tricks, deel je ze met ons?
  Ik ben ook reuze benieuwd naar Janne haar kamertje.
  Wij hebben geen aparte speelkamer maar een iets of wat afgescheiden speelhoek/bureau/naaikot in de living.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij mij worden de eindjes van de ritsen ook niet zo mooi strak. Misschien lukt het bij de tutorial wel doordat de hoekjes aan 't einde van de afgewerkte rits worden afgeschuind? Dat ga ik in elk geval bij de volgende poging proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja,die eindjes,daar heb ik ook problemen mee?Misschien heeft Vink de oplossing?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb die nu ook al veel gemaakt en ik heb daar eigenlijk weinig miserie mee. Wel één keer gehad in 't begin en toen bleek dat ik de flapkes niet aan de juiste kant had gelegd wanneer je rondom rond (met buitenste stofstukken tegeneen en binnenste tegeneen) moet stikken. De bobbel moet aan de kant van de binnenste stof komen en de eindjes van die bobbel aan de kant van de buitenste stof. Zou het dat kunnen zijn?

  Zeer schone zakskes. Ik maak dat altijd maar voor anderen en nooit voor mezelf en 'k wil dat eigenlijk zelf wel! En gij hebt die oranje bloekemesstof!!! Valt die nog ergens te verkrijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. o gelukkig ben ik niet de enige sukkel waarbij die hoekjes niet mooi worden;-) de mijne waren zo lelijk dat ik ze niet eens op mijn blog heb durven posten! veel plezier met het maken van de kamer voor janne.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. mooie zakjes! maar ow! ik ben instant verliefd op dat blauwe bollen stofje! Ik wou maar dat ik zo'n leuke stofjes in mijne rommelzak had zitten. Moest ge het ooit willen wegdoen, let me know! Ik zie al een kleedje voor mij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had dat ook in 't begin, maar nu niet meer. Wat ik nu anders doe:

  - Ik knip de eindjes van de rits af nadat ik er die flapjes heb opgestikt. Dan zitten ze niet meer in de weg bij het keren.
  - Ik plooi dat flapje dubbel, weg van de 'goede kant', dus dubbel tussen de voering. Als je er op let dat de twee kanten van de buitenstof mooi tegenover elkaar staan en dat flapje er dubbelgeplooid tussenuit piept, zit het goed.
  - Ik maak dat flapje echt flink stukje langer dan de rits. Hoe meer flapje, hoe vlotter het keert. Anders zit je met een paar mm stof te prutsen om er een mooi teutje in te duwen.

  Sinds ik dat doe, lukt het.
  Al weet ik niet of ik het verstaanbaar heb uitgelegd...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je ik foto's nog eens van dichtbij bekijk doe jij het volgens mij goed, maar zou het mooier zijn als je langere flapjes neemt, dan kan je ze veel beter keren. De rits kort afknippen helpt dus ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je doet die stofjes toch niet weg, zeker? Ik wil wel eens ruilen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Pfieuw...al blij dat ik niet de enige ben/was met dit probleem. Eloleo heeft de oplossing he dames!

  @Riet, merci zeg, ik snap het helemaal!

  @Emma, ik doe die niet weg hoor...ze worden gerecycleerd, maar ik wil gerust ruilen. 't Zijn wel geen grote lapjes hoor.

  @Action girl!, dat blauw is eigenlijk paars en is een kapot geknipt rokje. Het zijn twee lapjes van 40 op 20...een kleedje krijgt ge daar van uw leven niet meer uit ;).

  @Liselore, het speelgoed zal nu verdeeld worden over de 3 slaapkamers. Dat zal ook wel lukken, want die worden nu sowieso ruimer. Zolang ze het maar niet allemaal in mijn living komen smijten. Elise is nog maar anderhalf he, zoveel speelgoed zal die nog niet hebben. Maar wacht maar tot binnen een paar jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat Riet zegt klopt. Als je die Flossy tutorial volgt krijg je dat nooit schoon. Flapkes langer maken en rits eronder afknippen, zoals in mijn tutorial ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh gij, nu je het zegt. Jij hebt daar ook ooit een tutorial van geschreven. En dan gebaseerd op deze die ik gebruikte. Enfin: weg met Flossy en hoera voor Miss Stik. Ik probeer het eens zoals jij het uitlegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oeps, ik ben precies een beteke te laat in verlof gegaan, ik lees nu pas dit bericht. En ik ben ook in de war, zene, want... gij vraagt hulp voor die hoekjes en wat doe ik, ik stuur u precies dezelfde handleiding door als die waarvan ge hier nu zegt dat het niet lukt? Afin, voordat ik helemaal mijn kluts verlies ga ik gewoon uw volgende post lezen want daar zie ik op't eerste zicht precies wel "schoon en gelukte hoekskes" staan". Tot sebiet!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ga mij morgen eens aan de piramidetasjes wagen, met flapjes aan de rits. Benieuwd hoe dat gaat aflopen :)
  En ik heb meerdere keren naar je stoffenstapel gekeken, één stofke kwam mij zooooo bekend voor (het derde van boven, met dat blauw-grijs-groen)

  Kan het zijn dat dat ooit een hemakleedje is geweest?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Eloleo, de tutorial die jij me doorstuurde was niet diegene die ik gebruikte hoor. Je hebt me dus wel effectief geholpen, vooral met dat stukje over hoe het voeringgedeelte niet tot de rits moet gestikt worden.
  Nog eens merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @JJ, dat klopt. Dat was een prachtig kleedje uit de Hema dat in aanraking is gekomen met verfhandjes. Spijtig, want Janne stond er geweldig schoon mee. Succes met de piramidekes!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Het piramidetasje ging enigszins mis... allez het heeft wel de vorm van een piramide maar eer ik door had hoe het gestikt moest worden (hoezo dwars?) en er piept te veel voering onderuit maar kom.
  Er zijn vrouwen die uit zichzelf naaiwonders zijn en er zijn vrouwen die het al doende leren (hopelijk).
  Die kleine projectjes zijn ideaal om wat te leren.

  Het kleedje hebben wij ook, ze is er ondertussen uitgegroeid. Zo jammer inderdaad. Toch krijg ik het niet over mijn hart om het te verknippen, je weet nooit of er hier een derde kind komt en of dat dan een meisje zal zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen