donderdag 15 april 2010

Op aanvraag, het stappenplan voor een rok

Rokskes, jurkjes of om het even welk ander kledingstuk in mekaar flanzen op basis van wat de Knippie, de Knipmode of den Burda U adviseert...zonder enige voorkennis is het niet eenvoudig. U heeft het waarschijnlijk allemaal reeds aan  de levende lijve ondervonden. Er staat in die boekskes heel goed beschreven, stap per stap, wat U moet doen. Maar HOE U dat dan wel moet doen...daar zijn ze nogal vaag over. En precies daar is die voorkennis dus onontbeerlijk.
Nu, die voorkennis...die heeft mama P niet. Naailes heeft ze nooit gevolgd. Het HOE van naaisels in mekaar flanzen heeft ze geleerd door te stelen met de ogen (bestudeert U dat  rokske dat nu rond uw lijf hangt maar eens goed langsbinnen), door de talrijke handleidingen en tutorials op het WWW en door de wijsheid van moeders, schoonmoeders en medecreaminded vriendinnen.

Toch denkt Ella Montella om één of andere reden dat mama P de wijsheid in pacht heeft en perfect weet hoe je nu zo'n A-lijn rokske volgens de regels van de kunst moet in mekaar naaien. Ze lanceerde er zelfs een heuse oproep voor. En erger nog...ze kwam ook nog eens zwaaien met het prachtige stofje waarmee ze haar rokje wou maken. Hoe kan een mens deze smeekbede negeren? Niet dus, er zijn nochtans betere kandidaten, die wel die voorkennis hebben, om aanroepen te worden.


Dus Ella Montella, en ook U creatief lezertje; wat hier volgt is het stappenplan dat mama P hanteert om haar rokskes te maken. Het heeft, op geen enkel domein, de pretentie te denken dat het de waarheid is. Er zijn, zonder twijfel, andere en betere methodes. Maar het werkt voor mama, en misschien ook voor U. Volgt U mee?


------------------------------------------------------------------------------------------------------

NODIG:
van boven naar onder:
1.   voorpand van de rok   (VP)
2.   achterpand van de rok (AP)
3.  voorpas (VP) en beleg  van de tailleband (oftewel buiten- en binnenkant van het 'buikstuk' van de tailleband)
4.   achterpas (AP) en beleg van de tailleband (oftewel buiten- en binnenkant van het 'rugstuk' van de tailleband)

en ook nog  bijpassend naaigaren, paspelband (1m voor een maatje 38-40) en een blinde rits:
 

STAPPENPLAN:
0.     Als U, zoals mama P, het patroon van dé Knipmode Maart '09  rok gebruikt, dan moet U nu eerst de neepjes in het achterpand naaien.

1.    Naai de voorpas van de tailleband aan het voorpand van de rok volgens het stappenplan hier beschreven. Doe hetzelfde voor de achterpas van de tailleband en het achterpand. Zigzag de naad.

2.   Nu is het tijd voor de blinde rits. 
--->   Stik de blinde rits aan de rok volgens de methode alhierhier of  aldaar beschreven. U heeft hiervoor een speciaal naaimachinevoetje nodig. Een tip kan nog zijn dat de niet uitgerolde tandjes van de  blinde rits net voor de patroonlijn moeten liggen. Als U een naadwaarde van 1 cm heeft genomen, dan komt de rand van de rits net tegen de rand van de rok te liggen. Stik de blinde rits eerst vast aan het voorpand van de rok.

--->   Speld daarna de rits aan het achterpand en controleer, VOOR U de rits aan het achterpand vaststikt, of de paspelband netjes op dezelfde hoogte zit bij voor- en achterpand. Stik ze daarna vast.


3.    Nu moet U het beleg, ter hoogte van de rits, vaststikken aan de voor- en achterpas van de tailleband. 
--->   Begin met de zijkanten en de bovenkant van het beleg op de patroonlijn om te plooien (naar de verkeerde kant van de stof) en dit te strijken. Strijk ook de naadwaarde van de bovenkant van voor- en achterpas om.

Bij het beleg van het AP kan het nodig zijn de naadwaarde wat in te knippen in de rondingen om die netjes te kunnen omplooien.


--->   Plooi de rits naar binnen en leg het beleg nu op de voor/achterpas van de tailleband met de verkeerde kanten tegen mekaar. Zorg ervoor dat voor/achterpas en het beleg netjes op mekaar komen te liggen en speld vast ter hoogte van de rits.

--->   Plooi nu het beleg terug open en versteek de speldjes naar de verkeerde kant van de stof.

--->   Plooi nu alles om, zodat de goede kanten van voor/achterpas en beleg op mekaar komen te liggen.

--->   Stik nu, met het 'blinde ritsvoetje' het beleg vast aan de tailleband. Begin te stikken op een centimeter van de onderrand van het beleg en stop op een centimeter van de bovenrand. U kunt in het begin best de tandjes van de rits wat openplooien om die netjes in de uitsparing van het voetje te passen. If all goes well, dan zou U het vorige stiksel netjes moeten overstikken.

--->   Zigzag de naden. Begin hiermee op 1 cm van de bovenkant en zigzag de naad tot  aan de rits.

De rits zit nu mooi en onzichtbaar tussen de voor/achterpas en het beleg.

4.   Sluit de zijnaad van de rok aan de kant van de rits. Begin onderaan en naai tot ongeveer een  cm voorbij de rits. Zigzag de naden en strijk ze open.


5.   Sluit de zijnaad aan de andere kant. Let er ook hier op dat de paspel netjes op de zelfde hoogte zit bij de overgang van voor- naar achtepand. Zigzag de naden en strijk ze open.

6.   Naai het beleg van de voor- en achterpas, met de goede kanten tegen mekaar,  aan mekaar vast. Strijk de naad open.

7.   Speld nu de voor/achterpas aan, met ingeplooide naadwaarden, aan het beleg. De verkeerde kanten van de stof liggen tegen mekaar. Stik deze naad smal op de kant door.
     Buitenkant:

     Binnenkant:

     Bovenzicht:

     Doorgestikt:

8.   Normaalgezien zou  het nu aangeraden zijn om de onderkant van het beleg van de tailleband op de patroonlijn naar binnen te strijken of te zigzaggen en het beleg op een aantal plaatsen met de hand onzichtbaar vast te naaien op de naad van de voor/achterpas en voor/achterrok. Het stofje van dit rokje is echter zo dunnekes (maar beresterk) dat U er dwars door kan zien. Er moet dus nog een voeringske in, en dat zal mama P aan het beleg vast naaien. Tot nu toe ziet de binnenkant van de rok er dus onafgewerkt uit.

9.    Naai de zoom van de rok.

10.  Et Voilà, Uw rokske is klaar voor gebruik. Vergeet niet uw label er nog in te naaien.

11.  Alle opmerkingen, tips, verbeteringen worden met graagte in ontvangst genomen. U kan een reactie achterlaten.

Excuses zijn van doen voor de soms erbarmelijke kwaliteit van de foto's. Het goede fototoestel van mama P is dit weekend blijven liggen bij familie, en het klein grut van het lief...daar kan mama P dus niet meer werken he.

34 opmerkingen:

  1. Jawadde, zo een uitleg!
    Ella Montella mag content zijn!
    Alvast bedankt voor de moeite, ik ga er ook wel wat aan hebben, denk ik.

    Vooral het stuk omtrent het beleg interesseert me, aangezien ik het beleg altijd met de hand vastnaaide aan de rits. Jouw manier lijkt me dus wel een betere manier!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is 't schoonste deel van mijnen dag en beter kan 't volgens mij niet meer! In combinatie met Tante Hilde's uitleg over een rok op maat moet ik eindelijk eens een perfecte rok voor mezelf maken toch? Zonder die rotknippie want ik zie daar de laatste dagen mee af!

    Merciekes Mama P. Vandaag ben jij mijn heldin!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Super uitleg ! Ik ga dat dan toch ook ne keer voor mezelf proberen te maken...
    Mreci Mama p Voor de duidelijke uitleg. 'Misschien niet de waarheid' ? Het is veel duidelijker dan in knipmode of Burda dat kan ik je verzekeren ;-)
    Lieve groetjes !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mama P, 't is te schoon om waar te zijn. Merci hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ow, je timing is wel de meest perfecte! Ik heb net een foto geplaatst van mijn heharrewar en ruzie met mijn rokje in wording!
    Ik was erg weg van het A-lijn rokje door vele van jullie gedragen maar heb pas een maandje een naaimasjien en nooit naailes gehad (net als jij en dat geeft me hoop!!!)
    Ontzettend bedankt voor je tutorial, ik ga ermee stoeien!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel duidelijk! Ik doe het anders... maar 'k zou 't niet eens kunnen uitleggen vrees ik :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Er is nog een andere, makkelijkere manier om een blinde rits met beleg te stikken. Met dit truukje gaat het veel sneller en is het altijd juist.

    - Nadat je de blinde rits hebt gestikt, zet je alle panden aan elkaar, daarna stik je voor- en achterdelen van het beleg aan elkaar.
    - Leg het beleg met goede kant op de goede kant van de rok. Stik vast op de patroonlijn; begin en eindig telkens een tiental centimeter van de rits.
    - En nu komt het truukje: knip vervolgens je beleg aan beide kanten van de rits een centimeter af. Je beleg is dus, als je de stukken op elkaar legt, een centimeter minder breed dan de rok zelf.
    - Speld de zij van rok en beleg toch perfect op elkaar (dan "klopt" de stof bovenaan niet, dat moet je negeren) en stik vast.
    - En nu komt het echt: draai nu (nog steeds binnenstebuiten) de vastgestikte rits aan de kant van het beleg naar het beleg toe. Dan merk je dat de stof bovenaan van langte wel weer "klopt". Stik nu verder je naad tussen beleg en rok verder tot helemaal op het einde.
    - Knip het hoekje bij en draai om. Nu heb je je beleg perfect aan de rits vastgestikt én een mooie naad bovenaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met de vorige rok alvast perfect gelukt! Ik probeer je truc straks nogmaals op een volgend exemplaar. Daar was ik nooit opgekomen. Bedankt flavie!

      Verwijderen
  8. Moh sèg, dat is toch wel juist de blogpost waar ik op zat te wachten. Merci!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Eneuuuh, wat zijn die witte randen op uw patroondelen? Dat lijkt wel een soort lijm of krijt?????

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ah, ben al blij dat jullie er wat aan hebben!

    @Mamasha, rustig rustig of het stijgt naar mijn hoofd.

    @An, ben wel benieuwd hoe je het dan anders doet hoor!

    @Flavie, ik snap er nikske van, maar ga het eens uitproberen...dan zal het wel duidelijk worden. Als het eenvoudiger is met garantie op succes...dan wil ik dat kunnen. Zit je dan, volgens jouw methode, niet met stiksel op de buitenkant?

    @Eloloe...hihi, nu gaan die prachtige kringloopstofkes rap rap verwerkt kunnen worden. De witten randen, dat is idd krijt: de 1cm naadwaarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Super! Het is inderdaad rokjeshandleidingendag. Maar dit is wel een groter exemplaartje dan het mijne.

    Ik heb nog maar een rokje of drie gemaakt maar deed het op een andere manier. Bij deze kan ik eens vergelijken. Alleszins is die tip van de paspel super.

    Ik dacht dat ik me dat bij een van jouw vorige posts ook al had afgevraagd, van die witte randen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Polkadotjes: nee hoor, je zit niet met stiksel op de buitenkant. De goede kanten liggen immers de hele tijd op elkaar.

    Het klinkt stukken ingewikkelder dan het is. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oh super :-) Net zoals Janina ben ik echt heel blij met het stukje over het beleg, in de naailes moeten wij dat altijd met de hand doen (= vreselijk = niet voor knoeiers gelijk mij)! Wij moeten de voering al aan het beleg stikken voor we het beleg aan de tailleband hangen, jouw methode lijkt mij veel handiger! Wat ik altijd doe (alé "altijd", hoor mij eens bezig, kheb begot nog maar drie rokken gemaakt) is op de goeie kant van de rok, nog eens de tailleband doorstikken. Dan hangt het beleg automatisch ook vastgenaaid. In de winkel doen ze dat ook, kheb dat ook al gebestudeerd ;-) Merci!!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hier ga ik vandezomer mijn tanden eens inzetten sé! :) Merci!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. ja, dat is nu eens nen uitleg! fijn gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Inderdaad, die knippie/knipmode-uitleg daar krijg ik soms hoofdpijn van... Bedankt voor deze duidelijke uitleg en...mooi op tijd! het patroontje voor dat rokje is hier net aangekomen (trouwens datzelfde stofje ligt hier ook te blinken...), en nu deze uitleg! Ik heb geen enkel excuus meer om niet een van de komende dagen het resultaat van mijn "maaksel" te posten op mijn blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mama P!!!!
    Ik val hier bijna los achterover van mijne bureaustoel van de verbazing en ver/bewondering en overdonderdheid en fascinatie en ongeloof en meer van dat!

    Niet alleen voel ik mij nu al lichtjes ambetant omdat ik u bijna moreel verplicht heb om u aan zo'n enorm uitgebreide en rijkelijk geïllustreerde handleiding te zetten, maar daarenboven begrijp ik niet hoe ge 't in zo'n korte tijd geflikt hebt! Zo met al die kinders in huis en al uw drukke bezigheden... amaai zeg, ik zit hier met schaamrood op de wangen dat ge al die zaken opzij geschoven hebt om eens efkes mijn redelijk brutaal geformuleerd verzoek in te willigen.

    Daarom enkele beloftes:
    - Ik ga binnenkort met véél enthousiasme en leergierigheid enzo mijn schaar in de stof zetten en het resultaat uiteraard uitgebreid showen op mijn blog.
    - Ik ga daar trouwens nu meteen reclame maken voor uw picobello handleiding, zodat al uw werk een beetje kan renderen, niet alleen door mij, maar door de hele Vlaamsche en Hollandse blogwereld.
    - Ik ga u binnenkort een wederdienst bewijzen, want voor zulke strakke handleidingen betaalt ge in de winkel waarschijnlijk véél geld... als ge suggesties hebt (dingen die ge op mijn blog gezien hebt ofzo), geef maar door en dan zal ik u op gepaste wijze stoffelijk vergoeden voor de werkuren!

    Een zéér dankbare en binnenkort fiere rokskesdragende Ella Montella.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Iemand een knipmode maart '09 op overschot? of kopieerbaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wow, wat mooi!
    Maar hoe gaat dat dan met die voering? Zet je die onderaan nog vast, of alleen aan het beleg, en bengelt het verder los?

    En Blanca, ben ook naarstig op zoek. Als jij er een gevonden en gebruikt hebt, wil ik m ook wel overnemen/lenen! (floorvk @ chello.nl)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. @Bianca: Ik heb hem ontleend in de bibliotheek, misschien daar eens horen? Van waar ben je?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. @Blanca en Floor, ik heb de Knipmode ook ontleend in de Bib. En als ze bij jullie de Knipmode niet hebben, dan kan je hem nog altijd laten overkomen uit een andere bib...uit die in Ledeberg bijvoorbeeld.

    @Ella, gij moet nikske terugdoen zu. Ik ben ook altijd blij als ik ergens een tutorial tegenkom van waar ik kan vertrekken...zoals bij Made it of Mme Zsazsa. Ik vind het al super dat jullie er effectief iets aan hebben.
    En wees gerust...ik heb eerst mijn dochters bevoorraad vooraleer ik aan dit rokske begon. En veel werk is het niet...alleen wat foto's nemen gedurende het proces. Ik ben ongelooflijk curieus naar uw exemplaar!

    En ook die van U trouwens, Harvest 2010!

    @Janina en Liesel...met de hand, bwek. Daar ben ik geen fan van, alhoewel je soms echt niet anders kan. En dat doorstikken op de tailleband deed ik vroeger ook, maar ik heb liever geen stiksel op de buitenkant...alhoewel dat eigenlijk niet opvalt he en je beleg dan idd vandeneerste keer goed vast zit...Hmhm.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Jipie! Zo moet het toch ooit nog wel eens gaan lukken om een rok te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Mama P, ik heb nog een domme vraag, maar 't is maar om zeker te zijn hè: het patroon uit die Knipmode, dat is dus dat van de stolpplooirok maar dan zonder stolpplooi (en zakken)? Niet van die ene rok die ze in 4 verschillende stofkes showen?

    (ja, ik zit nog steeds in de mentale voorbereidingsfase... nog steeds geen tijd gevonden om mij er eens aan te zetten, én er nog steeds niet uit of ik niet beter eerst een proefmodelleke maak... ik neig naar ja)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. @Ella, idd dé stolpplooirok (een rood rokske in het boekske dacht ik en hij staat er ook in in een witte stof met glanzende print).
    Om het patroon van je voorpand te maken moet je de voorpas met die spies aan en het voorpand van de rok naast mekaar leggen en dan de stolpplooi er uit laten (dus vanaf de 2de streep is dat dan denk ik). Je snapt er waarschijnlijk niets van, maar 't wordt wel duidelijk als je er mee begint.

    Let wel. Als je een rits in de zijkant wil, zoals ik, dan moet je voor- en achterpand op de stofplooi leggen (en dus niet zoals het in de Knip staat, want daar zit de rits vanachter).

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ha, ik snap inderdaad wat ge bedoelt als ik de patroondelen bekijk: de spies moet eigenlijk aan het voorpand 'geplakt' worden, zodat ge weer een volledig voorpand krijgt. En de twee stroken 'plooi' mogen eraf geknipt worden.

    Ondertussen ben ik al zover geraakt dat het patroonblad op mijn tafel geplakt ligt met een vel patroonpapier erover, en het achterpand overgetekend met een kleurpotlood... allé, met een beetje geluk is mijn rok klaar tegen het meteorologische begin van de zomer hè :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Isabelle, ik heb er de bij mijn laatste rok eens op gelet hoe ik dat nu feitelijk doe met dat beleg en die rits. Ik stik het beleg al meteen bovenaan vast aan de tailleband. Dan naai ik de rits aan de tailleband, plooi het beleg op de tailleband (goede kanten op elkaar) en stik zo dicht mogelijk langs de rits. Naden trimmen, hoekje afknippen en keren. De rits zit dan mooi verpakt tussen tailleband en beleg. En je beleg zit ook al vast aan je tailleband, zodat je dat niet achteraf moet doen met het omplooien van de naadwaarde. Hopelijk is dit wat te volgen?

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Hallo, bedankt voor deze zeer duidelijke tutorial. Ik heb echter nog enkele vraagjes.
    Moeten er aan het achterpand ook veranderingen gebeuren als ik dit op de stofvouw zou willen knippen en dien ik nog extra naadwaarde toe te voegen voor het plaatsen van de tirette?
    Dank u

    Els

    BeantwoordenVerwijderen
  29. @An, ik snap het volledig en probeer het eens uit

    @Els, ik heb je gemaild he.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. HELP!
    Vorige week vond ik een mooie beschrijving van een heel eenvoudig rokje, waarbij je zelfs geen patroon moest knippen, enkel plooitjes maken in de stof.Vanboven afgewerkt met tricot- band. Ik wou het nu gaan maken, maar vindt de beschrijving niet meer terug.
    De foto was van een blauw berenrokje, vanonder afgewerkt met groen biaislint. Woe kan me helpen???

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Hijdie,
    Was het een rokje voor volwassenen of voor kindjes?

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Ik heb net een mislukte rok met uitleg van de Knip achter de rug. Héél frutstrerend. Ligt ook wel aan mijn eigen onkunde hoor, heb wat problemen met ritsen inzetten, en daar is het heel erg fout gedaan, zo fout zelfs dat rits nu stuk is en ik rok kan weggooien...

    Jouw uitleg (zeker met die aanvulling van An) snap ik terwijl ik ze lees, dat is een goed teken, niet? :)

    Ik vind het alleen heel moeilijk om een goed patroon te vinden. Heupen en vooral poep zijn maat 38, taille 36. Met nepen kan ik dat oplossen, maar ik kan toch geen neepjes in tailleband doen, dat is toch niet mooi? Maar als je geen neepjes doet, hoe krijg je die tailleband dan getekend? Hoe weet je welke kromming je moet nemen? Of maak ik het nu ingewikkelder dan het is?

    Heb ook al patroon getekend naar de uitleg van Mme Zsazsa, maar is dan zonder tailleband en kan daar niet zomaar tailleband op tekenen, want de nepen komen tot boven.

    Ik wil zooooo graag een rokje maken, maar zit dus een beetje vast...

    Suggesties? Want ik vrees dat ik met mijn matenverschil nooit een passend patroon uit een boekske ga vinden :(

    BeantwoordenVerwijderen