donderdag 12 januari 2012

Me and my Bernina

De laatste tijd was het oorlog tussen mij en Edgar. Hij deed niet wat ik wou wanneer ik het wou en ontnam me zo veel kostbare uren.  Hij had last met fleece en dikke lagen stof. En eigenlijk ook met katoen. Nadat ik het topstitching uit een simpele katoenen kroon minstens 10 keer had losgetornd omwille van afwijkende steken, gaf ik hem op. Zomaar. Ik had het gehad. Ik verdiende beter, vond ik. Ik moest mijn mentale gezondheid veilig stellen.

Zo werd Edgar dus ingeruild voor mijn eigenste Bernina. Geen moment beter dan de start van een nieuw jaar om zo'n beslissingen te nemen.
Me and my Bernina
Me and my Bernina 2

Een Bernina dus. Voor mij. De 'Rolls Royce' onder de naaimachines. Ge kunt niet geloven hoe blij ik was toen ik met mijn nieuwe machine naar buiten stapte. En hij is zoooo schoon. En loodzwaar.

Moest ik ooit getwijfeld hebben over welk merk naaimachine ik wou (NOT) dan was ik na het zien van dit filmpje snel bekeerd. Kijk, ik vind dat interessant om te zien hoe zo'n machine wordt gemaakt. En ik word week van vakmanschap, oerdegelijke Zwitsers vakmanschap. Van mensen die hun job met trots en plezier uitvoeren. Van technologische perfectie. En van getallekes zoals '1100 steken per minuut'. Wetenschapper in hart en nieren he.

Ik kocht ze bij Mertens Service Center, alwaar ik vakkundig werd begeleid in mijn keuze. Dat het een Bernina zou worden, dat stond vast. Maar het gamma is eindeloos en een beetje sturing was welkom. Samen met de machine kreeg ik een reeks van twee introductielessen en Mertens nam mijn oude naaimachine over voor een leuke prijs.

Ik koos uiteindelijk voor de Bernina 330, dezelfde machine die De IJverige Wijven van Mertens Service Center in bruikleen hebben. En van het eerste naaiproject af werd bevestigd dat dit een goede investering was. De kracht van de machine is ongelooflijk. Met gemak stikte ik tientallen meters paspel. En die fleece ging vlotjes mee onder de voet. Doorstikken ging zoals ik het verwacht: elke steek even lang en even perfect. Goed gerief maakt de helft van het succes van een naaiproject.

De liefde voor Bernina is meegegeven van thuis uit. Ik geloof dat mijn mama haar Bernina kocht ergens rond de tijd van deze advertentie.
Bernina reklame - 1970 - bron: Huis van Alijn

45 opmerkingen:

 1. Proficiat!
  Ben nu al benieuwd wat daar gaat vanonder rollen, schoner dan nu kan toch bijna niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tof!
  Ik leen ook de (oude) super goede Bernina van mijn tante :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. *Jaloers* Maar er bestaat geen twijfel dat jij dergelijk materiaal verdient :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Proficiat met je nieuwe beste vriend. Die dame op die reclame, die heeft mijn naaimachine vast. (toch eentje die er heel erg op lijkt) Degelijk materiaal dus, want hij doet het nog! (al heeft hij dringend onderhoud nodig)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik peis dat het voor mij ook deze gaat worden. Over een tijdje. Hij is prachtig! ♡

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh dat gevoel had ik ook toen ik mijn nieuwe naaimachine kocht, een Pfaff weliswaar, maar die zijn ook mega-goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind dat altijd zo raar dat die onderkant zo smal is, ik heb een Pfaff en daar is nog zo'n stuk voor (wat er af kan en dat ziet het er net hetzelfde uit) is dat niet zwaar voor uw polsen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ben gisteren ook bij Mertens geweest om hetzelfde model te kopen en ben ook volledig overtuigd. Maar heb toch beslist hem ergens anders aan te kopen want is daar toch 120 euro goedkoper voor even goede service en begeleiding.
  @mme Zsazsa: dat 'aanschuiftafeltje' is bij dit model een optie (dacht van ongeveer 50 euro) bij de 550 zit dat er standaard bij maar kost wel 200 euro meer (en heeft natuurlijk nog meer extra's in vgl met de 330)

  Zo en dan ga ik nu vertrekken om mijn eigenste Bernina te gaan ophalen. Juij!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Proficiat met je nieuwste aanwinst. Ge gaat er nog jaren geniet van hebben. Mijn Berninaatje is nu reeds 8 jaar oud en hij doet het nog perfect. Ik weet nog hoe gelukkig is was toen ik hem kocht. Amai wat heb ik gevloekt op mijn oude machine.....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zalige machine he! Ik heb sinds een jaar de 350 en ben er nog steeds supercontent mee. Een echt werkpaardje, mijn Bernadetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik stik nog steeds met zo'n machine zoals op de oude advertentie, mét kniehengel (of hoe noem je dat?)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 'We can't help it, we're Swiss' Haha, zalig!

  Het is in ieder geval een prachtig stuk machinerie (had je die zondag ook al niet bij?) en ik wens je er veel plezier mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. En stel dat je dan toch ook eens ruzie hebt met uw nieuwe machine, dan kan je hem/haar steeds in de vriezer steken, tot hij afgekoeld is!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik kreeg dezelfde machine als kerstkado. Vind je die echt loodzwaar ? Mijn oude Necchi was niet te tillen en deze Bernina vind ik een pluimpje. Veel plezier ermee en ik kijk uit naar al jouw prachtige huisvlijt die je ermee zal produceren.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh bij Mertens hebben ze het druk gehad want ook ik ben daar dinsdag mijn nieuwe Bernina 350 gaan halen. Met welk voetje stik je nu je paspelbandje?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh, nu had ik toch wel echt een foto van jou verwacht, zoals op dat foldertje, met je nieuwe beauty zo onder de arm! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zo tof om te lezen dat jullie ook allemaal zo blij zijn als een kind met een nieuw machine. En dat een aantal onder jullie nog stikken op een machine van 30 - 40 jaar oud zeg. Wow!

  @Hotelmama, Julliette...merci zeg *bloos*

  @Mme Zsazsa, je kan zo'n aanschuiftafel erbijkopen (zit er bij de hogere modellen standaard bij). Maar mijn ouder Brother had ook zo'n smal werkvlak en ik heb daar gelijk nooit last van gehad.

  @Sopofiepie, ik ben heel tevreden van Mertens. Zelfs al was hij elders goedkoper, ik zou trouw blijven. Schoon he ;). Er is ook een eerste gratis onderhoud inbegrepen in de prijs. Ik zou zeker geen zo'n dure naaimachine kopen via het internet. Want service heb je echt wel nodig: een vervangmachine als het nodig is e.d.
  Veel plezier met je 330!


  @De zuster van, ja dat vond ik ook zo'n grappgige uitdrukking.
  Lol, @Celestine!

  @Les 4 mères...in vgl met mijn oude Brother is deze Bernina echt wel zwaar. En dat bedoel ik positief. Die Brother woog echt twee keer niets...een licht model en wschl wel de reden waarom hij kracht mankeerde voor mij. Qua gewicht kan hij natuurlijk niet tippen aan die oude gietijzeren machines uit de jaren stillekes. Da's waar.

  @Tinne, ik stikte bij het deken de paspel met het blinderitsvoetje dat ik erbij kocht, maar ik moet zeggen dat de geul van dit voetje smaller is dan bij die van Brother en dat het koordje er niet helemaal in past. Het gaat wel hoor, maar een koordvoetje zou nog beter zijn. Veel plezier met je machine!

  @Riet, gij eerst ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Welcome to the club! Ik ben daar ook gewoon keicontent van! En al ne nieuwe naam bedacht voor de nieuwste telg? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. yep heb sinds kerstdag ook een nief machine, de aansluittafel dat gebruik iki niet ik heb net liever een smalle arm waar alles goed rond kan

  en ik heb er direct de overlock ook bijgekocht met een schone actie van mr mertens en een man met zakeninzicht

  oja mijn mama heeft trouwens ne bernina die op die reclame trekt, ne sport en die stikt nog goe ( zonder snufkes wel)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. maar ik heb hem (of is het haar?) ook niet gekocht via internet hoor. Lijkt mij inderdaad geen goed idee kwestie van service en zo. Maar bij Mertens kreeg ik 10 procent en in de andere winkel 20 procent voor zelfde service (lessen, vervangtoestel,...) Maar voor de rest ben ik ook zeer tevreden hoor van Mertens maar heb nu even mijn portemonnee laten meebeslissen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Sopofiepie: mag ik zo nieuwsgierig zijn om te vragen waar je die 20% korting hebt gekregen? Wil namelijk graag hetzelfde toestel aanschaffen, bij voorkeur ook met 20% korting :)

   Verwijderen
  2. bij Huis van de vijver in Aalst

   Verwijderen
 21. Ooh, fijn! Ook ik kan meespreken van de degelijkheid van Bernina... De mijne wordt dit jaar 36, en ik kan ze nog niet missen...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oh proficiat met je nieuwe machine. Zo zalig een Bernina! Ik ben echt verliefd op mijn machine, en kan die dan zitten 'bestoefen' tegen mijn man, van: "zie is wat die allemaal kan en zo'n schoon steekjes. Weet ge nog mijn ander machine, dat broddelde hier altijd." Heel veel naaiplezier en ben curieus naar je nieuwe werkstukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mijn moeder zweert ook bij Bernina, 't is pas sinds kort dat ik daar eens van dichtbij naar mag kijken. Ik doe het met een serieus trapke lager, een Husqvarna, ook heel tevreden maar het is natuurlijk geen Roll's Royce!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Proficiat met je aankoop! Ik kocht dezelfde in april, en heb nog geen moment spijt gehad van mijn investering!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik zat al te wachten op een berichtje over je nieuwe machine. Ziet er helemaal geweldig uit! Ik naai op een Lewenstein waarvan ik begot niet zou weten hoe oud hij is, als ik het model intyp in Google krijg ik welgeteld één hit :-). Ik zou eigenlijk ook een nieuwe willen, maar heb mijn oude machientje nog niet kunnen betrappen op iets wat hij niet kan...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Leuk! Veel plezier ermee!
  Ik heb hier exact zo'n Bernina staan als in die advertentie. Van mijn moeder, die hem ergens begin jaren 70 gekocht heeft. En ze werkt nog altijd goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Proficiat met de nieuwe aanwinst! Ik heb, toen ik mijn machine kocht, ook lang getwijfeld tussen Bernina en Pfaff, maar ben uiteindelijk toch voor Pfaff gegaan, omdat die Bernina's echt zo ongelooflijk, verschrikkelijk duur waren. Maar ik twijfel er niet aan, dat ze ongetwijfeld hun geld waard zullen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. ooh schoon zeg! En ongetwijfeld z'n prijs waard voor iemand die stikt aan het tempo en met de schone resultaten zoals jij doet! Die machine in de advertentie moet overigens ontzettend populair geweest zijn, want da's ook de mijne hier - geen knoopsgaten, maar vor de rest echt geweldig gerief.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wow,ik ben jaloers!Geniet van je nieuwe aanwinst!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Jaaa.. dat zoeft he. Ik vond het ineens zo stil als ik ging naaien, heb serieus wat ongemakkelijk om me heen gekeken de eerste paar keer :) Heerlijke machine, daar ga je zo van genieten. Nu nog een naam he. Want je moet er wel een beetje tegen praten, zo'n bink ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Stikjaloers (ha!ha!) maar echt, deze heb je zo verdiend! Veel veel veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Die poster, die wil ik gewoon. Zou die nog te vinden zijn? En hoe noemt ze nu eigenlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ik heb onlangs dezelfde gekocht! Hier in de plaatselijke Berninawinkel, wonende in Zwitserland kon ik niet anders :-)...
  Maar ik ben dus ook op zoek naar de ideale naaivoet voor paspel te stikken... Heb jij ondertussen zo een koordvoetje? Want ik snap niet goed hoe die werkt, maar ik denk dat naaivoetje nr 12, de breiwol voet, wel ideaal is voor (dikkere) paspel. Je moet maar eens kijken op de website naar het filmpje.
  Nog veel naaiplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hoi Marie,
  Ik heb idd een koordvoetje, maar ik kan daar gelijk ook niet goed mee werken. IK stik paspel nog altijd met de blinderitsvoet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mijn pfaff 2058 ingeruild voor de Bernina 530.
   Wat een verschil. Vanaf nu alleen nog maar een Bernina

   Verwijderen
 35. Ik heb zojuist ook een Bernina 330 gekocht na 20 jaar een Husqvarna gehad te hebben. Wat een verademing! Had ik eerder moeten doen. Hij gaat door dikke stoffen als een mes door boter. Hij is wel duur, maar als je er tegen afzet dat je er heeeeeeeel lang mee doet dan valt het wel weer mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ik ga zaterdag eens gaan kijken bij Mertens te Melle.
  Dank voor je reactie op mijn mail, zie nu maar dat je het hier al vermeld had.
  groetjes Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Is de Bernina ook goed voor stretch steken? Ik maak vooral jurkjes in stretch stof voor de kinderen. ik kocht net een Janome DC4030, prima machine maar de stretchsteek valt me zodanig tegen dat ik hem ga terugbrengen…. Graag tips want ik moet één van de dagen beslissen….
  groetjes, Kris

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of er een stretchsteek opzit. Ik gebruik bij tricot altijd een gewone, kleine zigzag. Of de overlock. Als je zoveel met tricot werkt, denk je dat niet aan een overlock?

   Verwijderen
  2. ja hoor ik heb een overlock (Babylock met het geweldige airsysteem, heel goed) maar soms maak ik aan de naden (bv. een voorpand in 3 delen) graag een evenwijdig 'sierstiksel' . En de hals en de armen werk ik vaak af met een geknipte strook tricotstof die ik dan als biaisband erop naai -of langs de binnenkant- en dan vind ik de zigzag niet stretchy genoeg, zeker niet aan de hals. Op jouw machine zit er een stretch steek, ik vroeg me af of hij mooi en goed is. Die van mijn oude hobby Pfaff 1042 is eigenlijk geweldig goed. Besef ik nu…
   Groetjes Kris

   Verwijderen