maandag 5 april 2010

Zsazsarokskes met gefoefel

Het moest er ook ten huize Polkadotjes eens van komen, van dat patroonloze plooirokje van Mme Zsazsa. Er werden zelfs onmiddellijk twee versies voor hetzelfde meisje gemaakt.

Eentje met polkadotjes:

En eentje in hetzelfde stofje waarmee mama P ooit een rokje maakte voor haar boezemvriendin:
 
  
U denkt waarschijnlijk dat deze rokjes zonder enig probleem zijn ontstaan.  Ha, nee dus. Beide rokjes hebben wat gefoefel nodig gehad om ze te doen passen. Mama P deed   nochtans alles netjes zoals Mme Zsazsa het had gezegd. 
Het eerste rokje was te breed. Dit werd opgelost door een plooi dubbel te leggen (ja, zo veel was het rokje te groot) (zie links van de rits). 

Een tweede poging dan maar naar de perfectie. Die 2 cm extra voor een goede pasvorm, die Mme Zsazsa dicteert, werden weggelaten. Maar omdat het rode stofje niet lang genoeg was, moest mama P twee lappen aan mekaar stikken. Geen probleem denkt U? Nee hoor, vergeet U gewoon niet bij elke lap 1 cm naadwaarde te rekenen als U dezelfde strategie moet volgen...dus 2 cm minder geknipt en nog eens 2 cm kwijt door de naad...rokje te klein, ah ja. De oplossing voor dit probleem werd gevonden door de breedte van de plooien naast de rits te wijzigen. Niet alle plooien zijn dus even breed, maar U had het nooit gezien als mama P het U niet had verteld.

Alle plooien werden trouwens ook voor een aantal centimeters doorgestikt. Mama P vond dat zo precies mooier 'vallen'.

18 opmerkingen:

 1. Er ging misschien veel gefoefel aan vooraf, maar voor mij zijn dit weeral twee prachtige naaisels hoor, en voor mijn ongeoefend oog perfect!
  Uw polkadotje staat er beeldig mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die Janne kan't nogal hebben,een kleedje en twee rokjes op een week!En dan nog zo schoon allemaal...en van gefoefel is niks te zien zenne!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze zien er nochtans goed uit hé die rokjes. Mijn rokje is ook wel wat te groot uitgevallen voor de jongste, het zakt net niet af dus ik ga ook een plooi dubbel moeten leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi! Ik had voor 't dochtertje van een vriendin exact hetzelfde rokje in gedachten als dat tweede: zelfde stof, groene biais... 'k Moet alleen haar maten nog doorkrijgen :-) Misschien maar voor gele biais gaan nu... dan is 't toch niet hélemaal hetzelfde...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knappe rokjes & knappe dochter. Wat een uitstraling!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha, dat gefoefel valt inderdaad niet op, maar 't is er wel.

  @An, ik wou eigenlijk ook geel maar die in mijn kast was niet breed genoeg. Dat groen en rood doet mij eigenlijk een beetje denken aan Kerstmis :-0 ...maar ja, dat ziet ge toch niet onder een t-shirtje. Ge moet dat groen voor mij niet laten zu...tenzij dat meisje bij Janne op school zit?

  @ Nele...Stien haar reactie vanavond: 'Mama, Janne heeft nu een kleedje én twééééé rokjes. Wanneer is het weer aan mijn beurt?'. Nog een geluk dat Roos het nog niet beseft.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Mama P.: Dat meisje woont in Australië... lijkt me ver genoeg weg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. oh, seg, je doet mij goesting krijgen om er ook aan te beginnen en alvast dank voor de tip van de extra 2cm voor de aan elkaar gezette stof! En dat kweetniethoe-cool T-shirtje... is dat ook van eigen makelij?? Met zo'n hema-folie? Heel tof! En ja... als ik Stien zou zijn, 'k zou ook eens klagen en zagen maar mama heeft twee weken vakantie en als ze aan dat tempo voortdoet hangen de kleerkasten vol en is de stoffenkast "iets" minder vol ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel mooi en inderdaad: had je de schoonheidsfoutjes niet verklapt, had niemand ze gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. heel leuk, vooral die vrolijke kleuren van stofjes... you did it again ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb altijd vooral spijt dat ik geen kleine meisjes meer heb, als ik dit soort rokjes zie!
  Iemand een schoon modelleke voor een jongen van een jaar of 8, of hebben jullie allemáál meisjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Amai, schoon gemaakt!
  Dat kunnen foefelen kenmerkt een 'kenner' van een beginneling gelijk ik vind ik - want ik zou niet wéten hoe zoiets op te lossen :) En gij krijgt dat quasi onzichtbaar toch opgelost! Knap zelle!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. dit geeft mij zin om ook eens voor het patroonloze rokje te gaan!
  Leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik snap zelfs de uitleg van uw gefoefel niet, dus ik zal mij dan toch maar niet wagen aan het plooirokske!

  Ze zien er trouwens wel mooi uit.

  k

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Amai, Janne heeft nogal geluk dezer dagen!! Hopelijk levert het geen ruzie op tussen de gezusters? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. zalige rokjes! En zoals je zelf zegt, als je het niet gezegd had hadden we het niet gemerkt

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooie foto's!!!

  Van mooie rokjes uiteraard!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Marleen, ik kan er in komen.

  @Harvest Twenty Ten, nu dat ge terug zijdt van warme oorden kunt ge er aan beginnen he. En dat tshirtje heb ik helemaal zelf gekocht, maar kan je heel makkelijk zelf maken hoor (tshirttransferpapier)

  BeantwoordenVerwijderen