woensdag 13 januari 2010

Met dank aan de windpokken

Roos is geveld door de windpokken...zowel haar uiterlijk als haar humeur laten te wensen over. Al sinds zaterdag wijkt ze geen centimeter van de zijde van mama P; 'mama pak', 'mama sit', 'mama sjoot'...moest ze kunnen, ze kroop terug van waar ze kwam.
Veel gebeurt er hier ten huize P dus niet...geen huishouden, geen schoolwerk en al zeker geen genaai.
Maar mama P is inventief, dus werd de haakpen bovengehaald. Een potske haken, dat lukt nog net, met Roosje aan haar zijde geplakt. Het werkt zelfs slaapverwekkend, die monotone bewegingen.
 

Schoon zegt U? Mjm...er zijn toch een aantal zaken misgelopen. Het patroontje is voor een volwassen bedoeld, maar toch geraakt het hoofd van mama P er niet in. Zelfs voor Stien is dit potske al niptekes. Roos wou echter geen model staan. Bent U een haakdeskundige die in no time kan uitleggen hoe je dit patroon het best vergroot...mama P houdt U niet tegen!
Het tweede probleem situeert zich ter hoogte van de kabels. Die zouden namelijk moeten rechtlopen, maar bij het uiteindelijke resultaat zit er ne draai in...niet dat het lelijk is, maar 't is niet gelijk dat het moet zijn.  Haakdeskundigen? 

Als U zelf aan het haken wilt slaan, dit mutske haakt u bijeen in een uur of 3 (nadat U eerst een uur uw haaktermen hebt opgefrist). Hier vindt U informatie over alle verschillende steken met duidelijk video's erbij.

18 opmerkingen:

 1. Werkelijk Prachtig! En met zo'n mooi kopje eronder ziet het er nog mooier uit!

  Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Perfect trein-taakje. Ik haak dat mutske ook maar eens en weet je dan te vertellen of het er bij mij anders uit komt te zien of niet. En of ik ideeën heb om het groter te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat prachtig! Ik ben jaloers want ik kan niet haken. Ik heb het nooit geleerd op school of van grootmoeder ofzo. Deze zomer heb ik het geprobeerd, met een boekske erbij zodat ik tijdens ons verlof voor de tent toch nog kon handwerken. Maar ik kan het echt niet. Ik ben echt onhandig!

  Ik vind het juist super dat die kabels zo draaien!

  En inderdaad! Jouw Stientje is een knappe madam!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geen haakdeskundige hier, maar het ziet er wel leuk uit (eigenlijk leuker dan het origineel - toch voor een kind/jongedame). Tof, tof, tof.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Moh! Héél schoon. Stien staat er super mee.
  'k Zal mijn beperkte haakkennis eens loslaten op het patroon want ik wil voor mezelf ooit eens een muts haken.
  Je hoort er nog van!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi juist zo met die gedraaide kabels!
  En een grotere muts, hm.. Het makkelijkst is denk ik dikkere wol en een dikkere naald gebruiken (verder leidt mijn deskundigheid niet) :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De eerste glimp deed me peizen: 'zo tof die gedraaide kabels'. Heel schoon dus. Ik leer nog maar haken, misschien nog wat te moeilijk voor iemand die losse, vaste en stokskes nog maar half onder de knie heeft...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik val in herhaling, maar echt mooi! Die gedraaide kabels vind ik super. Ziet er moeilijk uit.
  Hopelijk is Roosje snel van de bobbeltjes af.
  Mooi Stientje, ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oe...maar ik ben ook geen ervaren haakster hoor. Af en toe waag ik mij er eens aan.
  't Is echt niet moeilijk...continu dezelfde steken herhalen. Als je de losse, het stokske en de halve vaste kent, zit je al voor 80% goed.
  Die twee specialekes die erin zitten staan heel goed uitgelegd/verfilmd op die engelstalige site.

  Ik zoek verder voor een muts voor mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ de lieve lezerkes die de muts ook gaan haken...super! Ben curieus hoe ze er bij jullie zal uitzien. Ik probeer ze alvast eens met dikkere wol en een dikkere haaknaald...maar dan moet ik eerst in de Veritas geraken want ne 4,5 is het dikste dat ik hier liggen heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ben zeker geen desknudige (haken is geleden van de lager school) maar het heeft zoveel charme die schijne lijntjes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zou ne 6 pakken voor dit project, dat zal al veel schelen in de maat.
  Dikkere wol is niet echt nodig, als je dunne hebt liggen, pak dan gewoon dubbel, zo doe ik dat.
  Ik ben ook niet zo een ervaren haakster maar als je kabels gaan draaien is er heel in het begin iets misgegaan, in de eerste of tweede toer dat je begon te meerderen. Zorg dat je meerderingssteken altijd tussen de twee meerderingssteken van de voorgaande toer zitten, dan heb je rechte kabels (maar ik vind jouw model eigenlijk leuker)
  Als je ze systematisch 1 steek na de meerdering van de vorige toer inhaakt, dan krijg je dus dat draaieffect, ik heb dat ook al voorgehad. Als je ze recht wil kan je best na de tweede meerderingstoer stoppen met steken tellen (ik vermoed dat je dat gedaan hebt) maar gewoon kijken op de vorige toer waar de meerdering moet komen.
  Is dat een beetje een duidelijke uitleg?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh, zo'n prachtige muts! Ik wist tot voor kort helemaal niet dat je zulke kledingstukken kon hàken :-) Ik heb in de lagere school enkel geleerd om rechtdoor te haken, dus ik maakte alleen maar slierten... ooit ga ik me er ook eens n verdiepen. Maar nu eerst naaien!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik vind die draaiiingen juist zo leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. heel leuk
  vergroten kan je door bij elke toer meer stokjes bij te lappen

  waar hebde het haakpatroontje gehaald ?

  ik vind de draaiingen eigenlijk superleuk

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Alle...als iedereen die draaien zo leuk vindt, zullen de haakdeskundigen dan ne keer moeten uitleggen hoe je dat dus doet...want ik weet niet wat ik heb gedaan!

  @Jipie, de link naar het patroontje vind je ergens bovenaan in de tekst.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. awel ja dus: voor het draaieffect: in je tweede toer meerderingen 1 steek (stokje in dit geval) teveel haken, zodat je meerdering van de tweede toer net naast de meerdering van de eerste toer ligt in plaats van der juist boven.
  (dan draai je tegen de klok in)
  als je een steek te weinig haakt, dan draai je met de klok mee

  (van bovenaf gezien dan)

  BeantwoordenVerwijderen