zondag 27 september 2009

Jong geleerd


De 3 minipolkadotjes zijn poppengek. Ongeveer alles waar ze als baby zelf in gehangen, gezeten of gelegen hebben, vind je hier in poppenformaat terug. Al een tijdje vragen ze om een draagdoek: een eenvoudig naaiprojectje zonder veel ambities, maar wel eentje waar mamapolkadot mee kan scoren. Tijd voor actie dus.

De stof komt van bij de 'Roze Strek' in Ledeberg. Geen idee hoe de winkel echt noemt, maar aan het venster op de eerste verdieping hangt een roze, ondertussen bijna zwarte, strik. Het winkeltje is niet meer dan een smalle gang met aan weerszijden rollen stof. In diezelfde smalle gang staan her en der nog rollen stof gestockeerd: om er op je gemak rond te struinen moet je er dus niet gaan, als je goedkope stof wilt scoren ben je wel aan het juiste adres.

De, door de meisjes zelf gekozen stof, heeft aan een kant een soort superzachte fleece en aan de andere kant een zachte schijn. Bovendien zit er een beetje rek in.  Van de rode en blauwe variant werd  een meter gekocht (4 €/m).  Elke lap werd deze middag in twee geknipt en de 2 delen zijn, op vraag, met een gekleurd biaislintje aan mekaar gezet. De doek is nog wat opgefleurd met een figuurtje.


Ze kunnen hem ondertussen zelf knopen...dat moeten ze dus al niet meer uitzoeken eens ze zelf kinderen hebben. Deze doek is trouwens beresterk...en poppen hebben de twee oudste Polkadotjes ook al niet meer nodig:


zaterdag 19 september 2009

Floddertje

Mama P is al een paar dagen (dit wel verspreid over een week of 2, want er moet hier ook nog gewerkt, gekuist en voor kinders gezorgd worden) bezig met een rok voor zichzelf in mekaar te steken. Het zal nog een tijdje duren eer U hiervan een logje mag verwachten, want na al die ettelijke naai-uurtjes blijkt dat HIJ TE KLEIN IS. Neenee...de heupen zijn niet op mirakuleuze wijze uitgedijd in de laatste 2 weken, deze mama heeft gewoon het patroon in de verkeerde maat overgenomen. Staat U haar toe eens goed te ******. Opnieuw beginnen dus!


Ondertussen dan maar een t-shirtje uit de "hachenem" voor Hevig Polkadotje gepimpt...kwestie van de creabehoefte te verzadigen. Mama P heeft het t-shirt transferpapier ontdekt...zalige uitvinding; kwik en iesie...in geen tijd een leuke t-shirt om het lijf! Hevig Ptje koos er meteen voor om Floddertje te vereeuwigen. Deze techniek komt de komende tijd zeker nog aan bod, U weze gewaarschuwd.

maandag 14 september 2009

SchildersschortLief Polkadotje moet van de juf een schildersschort hebben. Laat mama P nu net een lap tafelzeil hebben die reeds een tijdje ligt te wachten op een bestemming. Bovendien moest het naaihoekje dringend ingewijd worden...no excuses dus om deze kleine meid blij te maken. Ze heeft meegeholpen met snijden, meten, passen (tot vervelens toe), kleurtjes kiezen en dat teamwork heeft uiteindelijk geleid tot deze schort.


De schort is eenvoudig in mekaar gezet. Het patroon is overgenomen van een bestaande schort. Voor de buitenkant lag het mexicaanse tafelzeil dus al vast, voor de binnenkant werd blauwe katoen gekozen. De twee kanten werden met biais aan mekaar gezet. Het idee van de rekker in de neklinten en de velcro om te sluiten komt van Sew Liberated.

zaterdag 12 september 2009

Hallelujah!

Er is een naaiplekje geboren.


Alle stofkes, draadjes, knoopkes, speldekes en andere naai-attributen werden tot nu toe bijeengehouden in kartonnen dozen, plastiek zakken, curver boxen, ...
Iedere naaisessie werd tot op heden dan ook voorafgegaan door een ellenlange zoektocht naar het benodigde materiaal...vaak kwam het er op neer dat de trap tig keer per naaisessie werd bestegen tot uiteindelijk de bijna complete inhoud van alle dozen, zakken, boxen in de living was terecht gekomen...waar ze bovendien vaak nog dagen en dagen bleef liggen tot uiterste frustratie van papa P. Nodeloos te zeggen dat een mens het soms zou ontzien een naaisessie aan te vatten.
Daarom heeft mama P, pedagogisch compleet onverantwoord, maar liefst vier vierkante meter van de speelkamer van haar bloedeigen kinders opgeëist, inclusief een kast en oude schoollessenaar. 
Nu ligt alles netjes gesorteerd...een schapke voor de stofkes, een schapke voor de naaidoos, een lade voor de lintjes, eentje voor de boekskes...en vooral, ja vooral een tafel waar de naaimachine kan blijven staan. 't Is nog niet ideaal, maar 't is een begin.

woensdag 9 september 2009

Geef ons heden ons dagelijks brood

 
Niets ruikt meer naar nestwarmte, dan de geur van versgebakken brood. De Polkadotjes bakken dan ook dagelijks hun eigen brood (als bloggend Vlaanderen tenminste geen roet in het eten gooit). Dat  brood, dat kan vanalles zijn, maar eigenlijk liefst van al Waldkorn of Zwarte Woud, hoe donkerder hoe liever eigenlijk alhoewel een sandwichke er af en toe ook wel in gaat.
De ingrediënten komen van hier. Wel keuze uit 30 verschillende soorten bloem. Of eigenlijk meel, want bloem is eigenlijk gezeefd meel en daarmee kan je alleen wit brood maken. Of wisten jullie dat al?

Zelf je broodje bakken is goedkoop. Bovendien wordt ten huize P, door klein en groot, opmerkelijk meer brood gegeten dan in het prébak-tijdperk...en dat doet een moederhart plezier.
Redenen zat dus om deze aankoop te verantwoorden. Na een jaartje dromen en twijfelen (over het al dan niet aanschaffen ja, maar eigenlijk vooral over de kleur...mama P is  dan ook niet voor niets een meisje), staat hij eindelijk op het keukenblad te blinken. Elke avond voert hij zonder tegenpruttelen zijn kneedsessie uit en anderhalf uur later komt de zalige warmebroodgeur onze reukzin prikkelen.

Als u wilt weten hoe dat broodbakken nu juist gebeurt ten huize Polkadot, gelieve dan volgende instructievideo te bekijken.


Deze instructievideo niet zelf gevonden maar te hilarisch om hem jullie te onthouden!

dinsdag 1 september 2009

Een waterval aan tranen...

...op de eerste schooldag. Niet bij Hevig (tarara) en ook niet bij Klein polkadotje (want die heeft nog een jaartje crèche te goed), maar bij Lief polkadotje.
Mamapolkadot prijst zichzelf gelukkig dat ze er niet bij was om dit kinderverdriet te aanschouwen. Ze had het niet overleefd en had, dit gegeven in gedachten zijnde, wijselijk besloten papapolkadot de hete aardappel door te schuiven; een meesterzet blijkt achteraf.

Gisterenavond hebben we nog samen een t-shirt 'gepimpt'. Ideetje is gestolen van een van de creavriendinnen, maar ze zal het hoegenaamd niet erg vinden. And if she does...bite me!


Het materiaal is strijkvelours en het te volgen parcours is poepsimpel!
  1. bestel een lapje strijkvelours bij VANMARIEKE
  2. knip een figuur naar keuze uit
  3. strijk op een tshirt