zondag 6 december 2009

Retro

Nog maar eens een rokje.
Het zat, wegens tijdsgebrek, al een week of 3 in de 'maakmachien' en is nu eindelijk, dankzij de komst van de goede Sint, af geraakt.

Het patroontje werd gemaakt op basis van een bestaand (gekocht) rokje (zie hieronder) dat perfect zit en prachtig draagt. De tailleband werd overgetekend en van daaruit werd een A-lijntje gemaakt. In plaats van de fronsjes werd een stolpplooi voorzien...dit enkel en alleen omdat mama P een stolpplooi wél en die fronkses (nog) niet kan fabriceren.

Hevig Polkadotje koos het stofje zelf uit de stoffenkast van mama P. Mama P vindt het stofje gewéldig, maar had het niet gekocht met een rokje in gedachten. Nu ja, de keuze was niet aan haar. Maar de kleur van het paspelbandje (Oh wat houden de Polkadotjes van paspelbandjes) wel en dat werd groen, zoals ook het beleg van de tailleband.

Het miniPolkadotje is heel blij met het rokje...alleen spijtig dat het niet kan zwieren, vindt ze. Hoe kon mama P vergeten hoe belangrijk het zwiereffect van een rok niet is! Ze zal er aan denken als ze nog eens een rokske maakt voor dit kleine meisje.

21 opmerkingen:

 1. Wat een leuk rokje, het staat haar beeldig! Stofje van in de kringwinkel? En paspelband, koop je dat in de Veritas? Kheb dat er gelijk nog nooit zien hangen, ik weet ook niet echt wat ik er mij bij moet voorstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig rokje! En dito fotomodel! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg leuk rokje en superleuk stofje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. SUPER!!!! Prachtig stofje, dat KAN gewoon niet van de kringloopwinkel komen, zo'n mooie dingen hebben ze nooit! Van waar dan wel?

  En ja, paspelband, ik ben daar ook zot van! Niet om in te naaien, maar het geeft zo'n mooi effect! Zo af, zo netjes!

  @Liesel: in de Veritas hebben ze wel wat maar eigenlijk enkel effen. Het zit op een rolletje en in de zonnestraat ligt het onder de biaisbandjes (in de lange munt ook denk ik). Het is biais waar een koordje tussengestikt is. Je stikt die paspelband dan tussen je naden zodat enkel de verdikking (daar waar het koordje tussen de biais zit) komt piepen. Het is niet zo moeilijk maar ook weer niet heel gemakkelijk om tussen de naden te stikken. Je moet het met een ritsvoetje doen en zo dicht mogelijk tegen je koordje stikken. Dan is het wel handig als je wondertape gebruikt.

  Ik heb ook al zelf paspelband gemaakt, als je net de juiste kleur niet vindt of als je graag een stofje gebruikt met een motiefje in (ruitjes of streepjes, superleuk effect volgens mij!). Je maakt dan zelf biais (of koopt er) en stikt er een koordje tussen (zo'n macramékoordje ofzo, je kan zo zelf kiezen hoe dik je je paspel wilt).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 't stofke komt idd niet van de kringloop maar van het stoffenspektakel (april 2009), samen gekocht met mijn retrolievelingsstofke (dat spijtig genoeg bijna op is, snif) waarmee het brochke is gemaakt.

  Paspelbandjes vind je idd in de Veritas, maar die hebben slechts een beperkt aanbod. Ik ga meestal in Ledeberg op de markt (naast keurslagerij Abel) naar dat klein naaiwinkeltje: paspelband in alle kleuren die je maar wil en bovendien ook in streepkes, bollekes, kantjes,...

  Maar wat een goed idee om die paspelband zelf te maken, meisjesmama. Dat moet ik gewoon binnenkort eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. bedoel je dan op de markt (het 'evenement') op zondag? Of op de markt, als locatie? Ik wist niet dat er daar ergens een naaiwinkeltje was! Enkel de Strik...
  Nu ja, ik ben niet van die kanten maar fiets er met graagte naartoe als er iets nieuws te ontdekken valt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. oh ja, nog iets, heb ook de Eenzaamheid van de Priemgetallen liggen... goed? Al veel goeds over gehoord in elk geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @meisjesmama, 't is idd een winkeltje ter hoogte van de locatie 'Ledeberg markt'. Het valt helemaal niet op, daarom dat het wschl wel eens over het hoofd gezien wordt.
  De paspelbandjes en biaisbandjes liggen ook niet open en bloot ter grabbel. Je moet erom vragen want ze liggen in grote laden onder de toonbank.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En nog iets ;-) meisjesmama: Eenzaamheid der Priemgetallen...lees je in één ruk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt voor de tip, ik woon niet zo ver van't Ledebergpleintje. Als het eindelijk eens zou stoppen met regenen ga'k er deze week eens naar toe wandelen! En dju eh, ik heb dat stofje vorig jaar gemist dan (en eveneens dat stofje van de broche, is ook supermooi!)
  @ Meisjesmama, bedankt voor alweer een fantastischen uitleg :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het rokje is prachtig, leuk idee van het paspelbandje. Zoals je weet heb ik het stofje ook, een rokje voor mezelf maken is nu wel hééééél verleidelijk!

  Oh, en btw, je pakje is klaar, ik doe het morgen op de post!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. dat polaroidje, zo geloofwaardig dat die foto echt in jaren 710 is gemaakt! schoon stofke!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel mooi rokje! En een mooi stofje heeft ze ervoor uitgekozen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi rokje, ik "hartje" dat stofje!

  Ik leer hier ook bij, wist niet dat er kant-en-klaar paspelband bestond, met lintje en al. Ik dacht dat je dat altijd zelf moest maken.

  En de "eenzaamheid": leest inderdaad héél vlot maar vond hem minder briljant dan de kritieken beloven. Maar daarom nog wel goed hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Amai! Hoed af!
  Héél mooi gelukt. Die polaroid past er perfect bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Knap, hoor!
  Ik heb net paspel besteld bij "De knopenshop".
  Is gisteren netjes in de bus toegekomen en minder duur dan Veritas. Ze hebben daar ook motiefjes en stippen.
  Ik vind de polaroid ook erg geslaagd!
  Als het nog eens stoffenspektakel is, moet ik eens gaan piepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooie rok! Stof mooi, patroon ook! En die stolp is zeker zo mooi met dat motief.

  En wat je schreef over de zusters Priem: wist je dat ze behoorlijk populair zijn in Nederland?? Iedereen die het over behang heeft, noemt ze. Ik zie er naar uit er eens in het echt te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. woooooooooooow, en dat heb je op het stoffenspektakel gevonden?
  Ik ben zo gek op die retrostofjes en heb gisteren een vondst gedaan. Ik post hem morgen...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Tof gedaan zeg! Echt een leuk stofje

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dat jaren 70 stof heb ik ook nog liggen. Helemala verliefd op, maar nog geen goed patroon gevonden...
  (Het is voor mijzelf)

  BeantwoordenVerwijderen